理科人同文科人思考方式

1001 回覆
173 Like 1519 Dislike
Evolutionary Biology, Ecology, Neurosci 等可以解釋到
成個po啲教徒比人撚到一棟都冇
都唔肯出嚟認錯
開明?
最少呢個po入面嗰啲唔係
咁你用呢啲theory解釋下the rise of capitalism
連登好多女人拖低晒討論質素
原來我信地平論 而家先知
其實我係女巫先啱
喂呀 咪係到人生攻擊啦
等緊你利用你嘅variables 同理科論文還以顏色
駁到我吐血自盡

利申我讀嘅野又商又理科 但我都係political science minor 同我都有交稅
講唔贏都唔好學我講嘢先得㗎
你都唔明我背後嘅意思
唔好衝出嚟柒啦
文商講野順住人講,順著內容變化,懂得喺社會生存多啲(識做人)
理工圍繞一件事/物講,同人無關,好易各執一詞
你都幾仇女 係你個mind 係咪覺得科學無女人做
科學=大理性=大男人
外國好多researcher PhD 都係女黎
原來係仇女毒撚
冇野了

利申 有鳩
咁我大概picture 到係咩人
其實文科既修煉確實有高低之分

bloom taxonomy係知識分類既範本
其實課程同考試設計都係按照呢個
理科人普遍係識晒最下面個4個,尤其係要 understand
而理科要高分,就對analyze同apply既要求比較高
不過就止步於此,好少evaluate或者create

文科廢個啲當然就係識最下面個層remember或者好廢地understand(例如讀啲咩 旅遊款待 呢啲畀band 3既學科,或者初中既history)
但勁個啲普遍係對上面能力既要求好高,analyse, evaluate, create
呢啲係理科生缺乏
你係真係講唔贏
不過暫時見唔到有地心論信徒
咁快由理科仔進化左做匡智仔?
呢條毒撚好撚好撚
都同左佢玩左陣 一開始都認真左
最後都玩得幾開心
係架
我公司都好多女
但係係唔做野又要扮四條攞功既人

唔知點解係會覺得女人去左學術界會唔同

咩黑洞相女人。。。原來只係寫左幾科行code
背後個男人寫左幾十萬行
佢真係好痴線
成個post由頭睇到落尾逐個逐個覆
如果佢去做科研 然後都係咁嘅態度就好
你連論文都拋唔出啦
你識撚睇咩
撚知幾多男寫幾多女寫

Btw等緊你嘅variables
其實你係咪中學讀下bio就當自己係理科人
所以你乜春都講唔到拋唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞