理科人同文科人思考方式

1001 回覆
173 Like 1519 Dislike
點解冇model answer就係垃圾?
你唔明一樣野有討論空間既價值?
有唔同意見唔同答案就叫垃圾?
知唔知咩叫研究?因為冇model answer
再者 其實統計學都唔係100%準確model answer黎喎 你係咪搞錯啲咩?
SPSS都未知係乜啦
比個機會佢Google定先
究竟你知唔知文科有咩系同學
定仲係中學生lv,以為得倫理宗教同中國文學
你都識maths重要
你出賣自己了
即係根本計理科之內都有高低之分喇

電腦ai 咪就係試緊將所有野數學化
係架
現實社會無耐要有啲廢科廢人因為我地人類技術不足而重存在架
但又等唔等於無高低之分?

理科就等於machine code
文科就c 語言
明明係有前者先可以有後者
點可能格硬話兩樣野同等?
iam14係乜野黎
你講得清有咩系係歸文科先啦
Math可以係文科黎喎
我識理科人都可以係咁
反而好多理科人整合唔到點表達自己
其實關咩文理事,個人能力問題嚟
啲反文撚連點歸類都未講得清
又係文科仔獨例反主流?
睇到一成係文,九成係理
文科仔會覺得好開心覺得返駁到
但事實?
文科咪就係social science + humanity + arts + music + literature

理科係 physical science + life science + engineering + technology + mathematics, 即STEM

文科和理科你都未攪得清
淨係識玻璃心

依句你自己講㗎喎你失憶呀?
就算文科博士咪又係垃圾
stat 其實表達返件事個比率
同埋sample size 要大
更加唔會講cause 哩個字
我又覺得達唔到概全哩個point
利申:覺得stat on99
你話無我咪舉比你睇有 冇話好開心
教育系係文科,有啲學校地理系又係文科
社工個啲又難分

根本反文撚反既唔係文科,係中文系
出黎做嘢發現理科好似工程都要有文科嘅quality
因為要好有條理咁寫返d 嘢
亦都要有point 咁寫report / paper
所以兩邊都要好
我就覺得個小哈哈兒唔會拉到落去睇
搵比佢都冇用架啦
由佢咁ego心理做人啦 講多無謂樓主都收左皮了
聽人講linguistics 係用science 角度分析language
宇宙常數都是由人類決定
沒有文科仔 就沒有新世界
人類總數比宇宙粒子總和仲要多
人類社會嘅interaction比1mole CaCl入面嘅電子運動仲要複雜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞