理科人同文科人思考方式

1001 回覆
173 Like 1519 Dislike
本身競爭同競爭生成既活動同副產品係兩樣野,前者係法規,後者係社會現象
你將佢當係一個教徒 神權分子 原教旨分子就會明
佢絕對唔會認錯
呢一切都係上帝所做出嚟嘅
你哋全部都係異端邪說
理科就係佢哋嘅上帝(係理科,唔係科學)
觸犯佢哋上帝嘅就要發動聖戰去殲滅你哋
總括上面幾頁
有病食藥睇醫生 人類行為就係粒子運動嘅結果 呢個係fact冇野好拗
係唔知點解啲文科仔不願接受事實 冇野拗搵野黎拗

預言定有啲柒頭又會偷換概念話咩文科管政治都係fact冇野好拗
係冇野好拗 但係講得出呢樣野就冇資格屌政治囉
文科管政治 然後政治好黑暗 又有得賴地硬
起碼你拎樣好嘅出黎講 拎啲唔好嘅野出黎講毛
呢d廢柴入撚到大學咩

歷史系畢業表示幾乎冇背過野,反而要邏輯思維好好先可以寫到好文(不過我初初係用理科入U,之後先轉)
科學本身當然唔係錯
亦都唔係殘忍保守嘅上帝

但係有一班人將人類學習理解大自然嘅方法
即係理科
放咗喺以前神權政治入面上帝先會有嘅位置
就變成科學原教旨主義者
粒子同細胞唔係上帝
神權撚唔好影衰理科啦
返屋企上返串香比達爾文先啦
對唔住我哋係異端邪說
觸犯到你嘅上帝真係唔好意思
滑坡謬誤confirmed 剩係腦科學都解識唔晒心理學啦如果唔係心理學邊使咁多流派咁多觀點去解釋一個現象﹐建議你研究多啲先唔好係啲自己唔熟悉嘅範疇上鳩噏
咁又唔好咁講
中国現任國家主席係小學生
不過中共高層多理科係真的
咁石器,農耕又係咪理科技術?
又嘈返文理之爭
你証明緊文科仔真係無知又on9
咁動物用牙,馬騮用工具佢地會考慮理科技術咩,呢啲係天生既能力,唔係人類社會建構同學科既起點,我地討論既係學科
咁你即係鳩噏啦屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞