理科人同文科人思考方式

1001 回覆
173 Like 1519 Dislike
是但
兩舊垃圾
利申商科人
下,對事物充滿好奇係理科
細佬仔係理科人?
追根究底係理科
老母查家問宅係理科人?
得香港先會無限吹捧所謂既理科
真,人唔應該局限自己文/理,只會固步自封。
樓主學術level仲停留緊係中小學時期,大家唔好怪佢
係咪姐係煩膠
哲學係根本,咁明未
然後佢講既例子覺得人冇邏輯嗰啲
樓主就「feel」佢係文科人

姐係樓主見到人冇邏輯就已經預設人地係文科人
再用呢啲例子去prove文科人係冇邏輯
好似打飛機咁插吓插吓
樓主呢種二元分法係有少少以偏概全指出死記硬背呢個問題未必錯晒嘅,但邏輯同批判思考唔可以夾硬撥過去係只屬於理科人

同樣,如果社科不斷睇文寫文嘅特質令佢計入文科嘅話,咁佢哋另一種特質,對政治,甚至乎全個社會嘅批判又係咪要計入理科到?

所以唔可以用「科」嚟分,而係用「人」去分,擁有批判思考嘅人可以係讀文理商社,可以無處不在㗎
樓豬應該大學都冇讀過,唔係點會連咁基本既學科分佈都可以唔知
吓,程度問題黎,你所講了解明白啫係深度學習,呢個世界唔係得理科強嘅人先叫學習能力高
就算唔講歷史,文學其實係邏輯性好強嘅嘅東西黎,睇下咩程度炸喎
哲學係根本,但計理科
唔係架唔係架,冇數字既都係冇邏輯,連邏輯學都夠有邏輯,因為冇數字
覺得邏輯能力同讀咩科關係唔大
樓豬呢?潛左水?
樓主學術水平低,原諒佢
其實Philosophy呢個字係可以解學問/知識/思想等等

所以MPhil/PhD呢啲有Philosophy喺入面嘅學位,只不過係解你喺某方面嘅學識同智慧十分淵博,而唔係講到哲學係所有學術嘅根本

利申都係聽啲lecturer講有錯請指正
Bio其實真係要背哂本書
不過最重要係可唔可以應用番出黎
Chem phy既話應該背唔到太多野?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞