理科人同文科人思考方式

1001 回覆
173 Like 1519 Dislike
pin this
阿理科人,不如你解釋下思考模式同學科之間有乜邏輯關係吖?你個claim 冇經過驗證同邏輯推論就毫不懷疑咁發表,你平時一個course 平均要讀幾多次先pass到?
我想問你有冇讀到上大學 畢左業未
Hi what's your variables and scientific research?
唔好狙擊佢啦
佢只係一個可憐嘅仇女毒撚
話說文科人既論點係理科同文科同樣重要,並無高低之分
而你咁耐以黎既論點就係理科先係世界之最,文科垃圾
你先係要自己完全正確既人
講緊文科仔邏輯係咪必然比理科仔弱呀,係撚講緊有冇人care,唔該對返題啦好嗎
引:出到來根本冇人會care你係文科仔定理科仔,做到嘢至係皇道
武狀元 幾時報效國家 征戰沙場

自私自利既諗法

無人從大自然用更好既方法改善地球資源既應用同獲取

你既健康,金錢買到既物質,人際之間既關係,只會停左響陪落石器時代
其實文科都有專科讀,亦唔見得讀pure science嗰啲好好前途
其實math唔合格既唔明點解唔同中英唔合格一樣。。。
唔比升級
哦,原來成篇嘢你嘅focus淨係擺咗喺呢一句到而忽視晒我上面所有嘅context同論述。成篇嘢我提過
主。邏輯能力不以文理科人之分
副。邏輯好做到嘢嘅人會受人歡迎(不論文理)

雖然見你係斷章取義,但我都答吓你啦。

技術移民職位多與少本身取決於demand and supply問題,依家科技發展要科技人才我冇否認過,demand理科人(其實剩係IT Related)梗係多d。

而且文科職業本身涉及地方文化重,好似記者/律師呢d好睇個人本身熟唔熟地方文化,呢d梗係搵返local做會好d,變相外面收人未少d囉。

咁樣唔代表係因為你哋口中嘅文科人本身邏輯差或者理科人邏輯特別好而導致呢個結果,就係純粹demand and supply問題。

之前我講到冇人會care文理嘅前題係邏輯好做到嘢嘅人。文理都好,做到嘢嘅人不嬲喺市場都係唔愁冇嘢做,出來做嘢幾年人哋睇你行業經驗>>>文理科出身,cv有果行多年經驗仲有邊個會睇佢係邊科bachelor/master/phd畢業?

我諗關於呢句:
出到來根本冇人會care你係文科仔定理科仔,做到嘢至係皇道

我就再冇乜補充,廢事講講吓又俾人斷章取義搞到又離題
淨係諗到幾個case都反到樓主條on9仔啦
律師
推理小說
https://hk.appledaily.com/local/20110214/KGTDWF2YNEJMYRK6W3JHIUUEFU/
律師一定要文科生先可以做?
你呢d例就唔係以偏概全?
明唔明咩叫conclusion
唔怪得話文科on9
最尾果句結案陳詞乜原來唔係重點黎
你喜啦,打完一大篇論述淨係回得到呢d quality嘅comment,廢事講了
地乜方文化。。。睇吓大學第一年各科既iq分怖先喇

根本低智就入文科,而世界大量智力低到連高中數學都勝任唔到既文科仔,更唔好話要佢地讀大學工程電腦。。。
根本天荒夜談

大量比較低智既人被迫入文科,咁畢業果陣當然就會出現你所謂既供過於求

乜做到野既人?唔明
請先defied乜叫做到野
係實際做左件商品出黎,定吹水呃人買件商品係你口中既「做到野」?

文科仔永遠都係咁,連想討論個主體都未定義好就9up長篇廢文

而我「做到野」就係前者
只有文科仔覺得長=好
響我眼中,已答左你有突
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞