理科人同文科人思考方式

1001 回覆
173 Like 1519 Dislike
你覺得讀純文學既書就係就咁讀?分得咁清?
唔洗賞析?賞析唔洗知本書寫既歷史背景?唔洗了解當下社會議題?文學淨係得文字??讀個時唔洗知都唔洗識個作者思想流派(唔係指寫作流派)?例如佢信邊個思想家學派再因為呢種人文及社會思想寫篇野出黎
文學同藝術你又點分

聽落純文學既major 其實要讀埋humanities甚至語言學 英文系讀莎士比亞都要學Phonology Contrastive Linguistics 中文系都係

不如你去睇下人地啲core要讀咩先學人分批??
樓豬考完DSE未
串到你?

我講完我論點就算架啦
上面提到只係冇興趣人身攻擊
你覺得冇興趣就係縮 你喜歡囉
你咁中意人身攻擊 可以去街市同藍絲嘈
你唔去係咪又係縮
係唔想同佢哋一般見識姐

想問下你係咪理科生?
你對大數據 人工智能 量子力學 分子生物學有咩貢獻同投入?
屌你老味自己有份讀理科 之後理科有班人好勁 對社會有貢獻 就代表所有理科生= 競爭力好大?
講真普通u grad都未有資格講呢d住
講到理科就拎最top既情況黎比 講文科就拎比較差(你地話差)既野黎比
有哂立場扮乜撚理性分析

見到你地既邏輯就想嘔 理科人唔係應該邏輯好d既咩
定純粹係你廢
笑撚到 佢仲講一句串到人應人地就會收皮
無諗過係無人想理佢
講真大家有教養成年人 總有d野係自己擅長d 但無人會仲好似小朋友咁爭住出嚟認叻笑人
俾我都唔會睬鳩你 仲係度自我感覺良好
俾人駁兩句就縮返入地底

“理科人”真係好撚柒
嗱,你講樓主好喇,唔好拉埋其他理科仔落水,我就不嬲覺得係人問題多過文理之分,同樣係理科仔,我唔同意樓主個結論㗎
你口中所講既「理科人通常睇得明文科野」
只不過係你字面上睇得明就以為自己睇得明
比篇dse 芥川龍之介既橘子你
你的確讀得明啲字呀 應該都答得到份卷啲問題
再入面深層啲野呢?篇野入面既日本美學呢?你知唔知佢寫既野係講緊啲咩美學?你要個日本民族既美學又要讀埋日本歷史,因為同佛學有關,所以你都要學埋

唔排除有更深既資訊,但當你知曬上面既野,你先有資格講你睇得明,ok?
一路追post 笑死
好似趕唔切認自己係清泉
佢咁唔識欣賞他人 做人咁樣唔辛苦咩
dse chem 啲concept 其實都係背
但記得輕鬆過bio 算有啲logic

大學啲organic chem 真係好難理點解要用嗰啲solvent 嗰啲catalysts...
電子嘅flow 知道咗
但啲catalyst 都係唔知點解用嗰啲...
最後到考時 啲一大堆變化都係要死記

反而去到理解 physical chem 都幾難明
但考嘅話都係計數多 考就識唔會太差
但讀完更快唔記得哂
講完粒子運動 有冇具體啲去講?? 係人聽完都o 咀啦
粒子運動etc
樓主輸得最柒嘅係人地同你講咁耐都仲係圍繞緊一開始嘅討論目的,係要研究探討嘗試得到結論(同時又打得中你啲矛盾位

而你淨係識顧左右而言他
邊句係firm
係咪句句都要最尾加句 好似係先係firm
再講 我冇覺得我講錯
唔通你覺得理科重背書
文科重成件事嚴謹合理

你重睇返我篇野
一開始我講文理科人普遍分別
再講日常生活例子
如果有人覺得我論點錯 咪錯囉
你可以覺得文科人普遍識計數 理科人識吹水
我唔會反對架喎
我尊重反對聲音 所以先話係大膽假設個論點
最後邊個岩邊個錯 我有講到?
咪屈我立場先得
笑死 上咗大學嘅文科人就唔係死背架啦 都要分析架喎睇文學 樓主係咪仲讀緊中學
唔係清泉
我都有話我表達差架
係咪要乜都一面倒話自己唔識表達先最清泉
樓主係點樣得出呢個結論
連登仔又分化文理科 跟住再話香港係文化沙漠 冇人鍾意文學歷史etc
講嚟聽吓你理解啲咩文科野
等我哋見識吓 唔好Google就當係喎
鳩吹左咁耐理科=文理都得 講嚟聽吓
加d見解唔好淨係上網copy人地 如果唔係你地同嗰啲背書文科撚搬字過紙有咩分別
笑撚死
我唔識因為冇讀過 但我冇認叻 因為專業學科唔係鳩噏就代表識
你呢個情況就好似學完法文之後 串d無學嘅人唔識法文一樣 係咪理科人都鍾意咁撚戇鳩去認叻
咁你不如去笑鬼佬唔識廣東話啦 仲直接啲拎到優越感啊
不過都係果句 係咪得你戇鳩 唔關你理科人事
串英文字背到儍
咁又點撚樣?
點解人地要睇得明
你估讀物理又實識blockchain?
讀CS又識dark energy?
理科圍內都未必睇得明第2個field既野啦
打夠飛機未?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞