理科人同文科人思考方式

1001 回覆
173 Like 1519 Dislike
有邏輯同無邏輯關讀文理科咩事
認同 你講得都幾請楚
我自問係理性既人 中文科啲語感就唔叻
每次聽中文miss解釋啲閱讀篇章都會問號問號 佢最後都放棄解釋比講咁多次唔明既我
反而覺得理科先多野背,個元素表見到都唔想背。

文科重邏輯,要正反論證,一件事寫反又得,寫正又得,最緊要識37氣流一轉,睇心情。
冇數據架
所以咪開個post問 拎數據囉
政府出數據你都唔信啦
下 理科人唔可以講感受?
你都識講 我都係估
估下都唔比咁惡
仲要屈我話唔係估 係claim
咁你又諗唔明
又講唔出邊度諗唔明
叫你覆述都做唔到
哎哎哦哦一個字都講唔到
對方咪覺得你弱智囉
唔關讀邊科事
唔關事 你自己成個post已經唔謹慎
樓主作為鄙視文科仔嘅理科仔打抒情文做文科仔嘢是否可恥?
樓主千祈唔好睇書
就算作者唔係文科人
編審都會係文科人
所以全部書都唔會啱邏輯
全部都好唔理性架

千祈唔好睇 真心
好多老師都文科出身
樓主點睇
0分理科唔通會思考方式好過100分文科人
呢個已經唔同啦 要拎就拎大家同分嚟比
你肯定理科人唔會搬字過
中式古代嘅哲學唔鍾意論證係因為科舉制度
科舉制度嘅初衷就係培養忠心嘅bureaucracy
而中式古代嘅哲學大部份都側重喺social harmony同埋提倡mandate of heaven,到頭來即係保護皇權
當中式學派遇上論證嘅時候好容易就會推翻晒佢哋提倡嘅mandate of heaven,所以古代中式教育冇咗論證呢個部份
因為咁,所以而家大陸甚至香港嘅教育制度教文科嘅時候都缺乏論證同埋傾向死記爛背

利申:唔係喺香港嘅大學讀歷史,所以好多字唔太識翻譯
你其實只係將無邏輯嘅人定義做文科人,所以你嘅結論係廢話。
按你嘅思路,「理科人」由細到大到文科,講嘢有邏輯係咪都可以係理科人,「理科人」係天生定後天訓練所導致?

要逹成標題嘅結論,除咗攞文科同理科人嘅數據,其實你都可以教育方式點樣影響人嘅思考模式去討論,但你只係輕輕提過,無任何深入討論。以history 為例,你對文科理解就係背得多史料就得,忽略咗有關學科對評論邏輯性嘅訓練,但你只係以死背槪括就算,可見你見識狹隘。

即使咁樣講,唔代表我對呢個命題有任何立場,講緊嘅係你題出嘅論証論據唔足以支持你嘅結論。
佢會話
老師=垃圾
講野聽唔明唔係佢有問題,係老師既錯
文科有啲要讀econ
點會冇邏輯
係,不過邏輯係基本
唔會因為讀文/理科而放棄邏輯
冇數據冇演繹就收爹啦,論據都冇可人俾結論,邏輯仲衰過文科仔寫議論文,起碼佢哋知俾結論要有論據

政府起碼會出數據,你連呢d都冇係咪仲柒過政府
唔認同樓主一碌鳩打一船人
成篇文都好唔理性
樓主應該係文科人
利申:理科人
大膽假設姐
議題冇爭議性就冇討論空間
最基本大膽假設都唔敢
仲學鬼佬科學精神
元素表真係見到就頭痛
遇過
但只係哩個人咁啱讀文科
佢轉讀理科都一樣係垃圾
關咩事 係你啲fd冇睇相關影片 唔識依啲知識姐

利申 識+理科人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞