理科人同文科人思考方式

1001 回覆
173 Like 1519 Dislike
唔想同白痴解析了
全乜才呀弱智
你唔係以為中學公開考考a就才吓嘛
自己柒咗咪認囉﹐滑坡咪滑坡囉有咩問題啫
佢既意思就係因為所有野都係粒子
所以解釋粒子既物理學可以解釋到社會 政治學

屈你唔信佢個套 =就係信靈魂既野
願聞其詳
想知我點搬龍門法
隨便你拋書包
但唔好拋個書封面

咁你想講詞同義嘅關係
定variables

Again咩叫一張a4紙要寫一本寫
Norton 寫佢啲law 3條formula佢都要prove成本書啦
論證唔叫所謂「詞不達意」
出文要說服人
所以你上面咁簡潔寫完咪又無信又無人明
但物理學可以解到兩者呀

咁你叫班org chem佬嚟解釋吓organonetallic complexes囉
全才refer to樓上講嘅文理全才等於叻人
呢家討論緊叻人要駕駛到文同理

你咁短兩句都詞不達意wo 理科生

喂 隔離等緊你拋你啲variables 同你啲理科論文呀
fallacy of decomposition
未讀過logic既人真係可怕

原子無色無味
人類由原子組成
所以人類無色無味?

佢個套 物理學解釋到社會學真係笑咗
which means?
交稅既教育費用就係比啲咁既文科死剩把口廢吹,個社會真係可悲
二元分類 文理 永遠有例外
咁樣分類好粗疏,必定有大量例外例子。

我想修正你嘅講法:
據你認識嘅文科人,喺生活上見到嘅
然後你歸納做兩派人 (<---其實加呢句就得)
一批重視批判思考,句子間嘅邏輯 (理)
一批倒背如流,說話靈活 (文)
理科人喺學習過程要計數,上文下理要一致,而文科人欠缺邏輯訓練,批判性唔夠強。最後理科人嘅批判強/背誦,文科人剛剛相反

喺你生活範圍喺大部分,唔代表現實都係大部份,呢個post得到咁多負評就係證明。

理論就係要謹慎,要按情況用,唔應該以偏概全

喺我嘅理解中,你就係你口中嘅文科人
啊... 另外工科理科都有好多人,唔理解算式原理,靠背誦應試。所以文理分類係完全無關
主觀但唔代表錯既

講起formal logic
建議閣下 睇下 Gödel's incompleteness theorems 先
就明formal logic既consistency problem有幾大啦
(hint: 有啲system連 law of non-excluded middle 都hold唔到)

P.S. 文理兼修
好彩仲有正常理科仔咋
如果交稅養嘅全部都係你呢啲咁樣嘅教徒 神權撚
就真係冇得救
文科仔為左自己ego
係唔會同意你

其實你講phy chem bio關係佢地唔覺傷害佢地自尊唔會起鋼,可能重易「明」

其實佢地明,但自尊心唔容許佢地明
mon緊po嘅理科仔 記住
無論你幾唔鍾意文科都好
都千祈唔好學呢個po嗰啲 神權撚 科學原教旨主義者
或者文科真係冇撚用
但係宗教更加冇用
但理科人開明得多
好多讀bio既人都明自己只係理科中既賤民,有自醒智能
係響文科仔中搵唔到
教徒嘅自尊心真係好恐怖
講嘢九唔搭八都自以為好醒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞