理科人同文科人思考方式

1001 回覆
173 Like 1519 Dislike
咁應該係樓豬理解力有問題
你唔好無啦啦講日文啦好唔好呀
其實讀理科入面 例如physics 多數唔係好使邏輯
唔需要好似寫文咁 諗下咁寫啱唔啱
因為計數就算每個人嘅步驟唔同做緊嘅嘢都係一樣 得一個答案 冇咩自由去有邏輯錯誤
最多係有啲題目叫你推斷一啲冇可能人手即時計到嘅嘢 先需要用下邏輯
點睇中英夾雜
二次元 中二病都係日文
又講唔講得
同埋佢中文解釋係解說人
日文係解話者
當你發現自己有啲嘢做得好或者唔好 唔使用黎同人地比較 更加唔使用黎比較兩班人 你做好自己咪成功囉
不如咁講啦
只要係成日複述人地講嘢嘅人喺樓豬眼中就等於「文科人」
會成日主動搵bug嘅就係「理科人」

就算個同事真係讀「所謂理科」出身 只要滿足樓豬對「文科人」嘅定義 樓豬都係會覺得佢係「文科人」

所以呢兩個term同嗰個人讀咩科都冇關 樓上同樓豬拗 文科唔係點點點都係哂鳩氣 因為樓豬根本就唔知「所謂文科」係讀緊啲乜 做緊啲乜 以為佢地淨係背facts 樓豬應該自己主動了解多啲消除呢啲bias
最後一個忠告就係 樓上都有人提到 老細講咩咪咩囉 人地同事處理手法係圓滑啲 唔代表人地真係搵唔到bug 樓豬應該學下職場點樣處事
Upupup
解說人呢個term真係會唔明?
我唔係用解說者喎
上面提到中文解釋都係寫解說人
你都幾大偏見
你期望一個中學生水平既人答到你d咩
理科人就識晒你果講果D?
語言學 scientific study of language
phonology 其實都幾理科,畫 flow chart 分 phoneme 都仲得
我大膽假設樓主係on9仔
應該係樓主問題
哲學最講邏輯﹐咁哲學係咩課?
你都on9
文科最講critical thinking
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞