理科人同文科人思考方式

1001 回覆
173 Like 1519 Dislike
你終於明文理有乜分別

倒轉你既思維,無晒數學部份咪就係純9吹
你講得冇錯架,呢個世界係尻吹開始,再用經驗分析,之後再有科學確立
都唔知條友做乜鳩係咁強調體內世界 社科根本就無deny所有人既心理生理因素 (亦即佢so-called既體內世界)而係純粹研究依d咁既體內世界根本唔足夠解釋世界

因為人既社會都係充滿住外在因素(refer to人以外既野)例如點解民主國家唔會同民主國家打仗?佢包括住好多制度同文化上既因素 如果純粹用人既人同生理去解釋根本就唔會比到咩答案 正正就係咁我地先要政治學社會學等去研究「體內世界」以外既因素去對唔同既社會issue進行解釋

條友就係咁講咩咩都係體內世界衍生出黎所以研究人既心理同生理就得 好明顯就係因為佢對於依個世界,學術世界,同社會科學既唔了解先會得出咁既結論
你都知要分清楚呢,世界係世界,人類社會係人類社會,你既物理點樣解決唔到語言既溝通同焗限
語言咪一種用聲音黎溝通既技術黎。。。
只不過只能用聲帶咁解

用唔同音調,長短,音階黎表達意思既技術

電腦電子野大把依啲協定
粒子運動,所以出現左法律同語言,歷史?
睇曬成個post
覺得理科真係好慘
成堆人係咁衝出嚟影衰佢

將所有差嘅嘢歸類做文科
好嘅嘢就係理科

發明疫苗 上太空係理科功勞
然後人類打生打死拗黎拗去就係文科問題
根本就係人類自己有問題
科學發展咪又係有一大堆問題
專利權 軍事競賽 優生學
唔通又係文科嘅錯

呢種理解嘅方法同中世紀教會差唔多
只要唔係教廷講嘅嘢
就係異端邪說

呢個post嘅理科仔根本唔係理科仔
只係換咗一個上帝嘅原教旨主義者
呢個上帝叫科學
個D叫讀死書呀ching
我真係笑撚左 無哲學點會有科學?知唔知科學套方法論係由哲學所提出?
笑到瀨屎
不願面對事實而訴諸Spirituality
咁樣倒轉都得定話假膠嚟
唔係有qualitative study嘅存在你連有依個現象都唔知wor
樓主唔係透過觀察先至察覺到文理科人有so called difference?
無quantitative study 就等於鳩吹?
你最多話generalisability 低唔等於無用wor
電腦有,所以電腦先?語言可以用物理黎講點發聲,可以解釋到點樣出現同演變?語言係技術係啱,但唔會係用到技術黎解釋返轉頭語言
佢地係想做社會科學架。。。一向都

可能大數據咪幫到。。。

當人類行為再唔係吹水。而係可以細分同量化。咪可以科學化,理科化
所以你冇回應到人類社會同世界係唔同既系統喎
你上面咁講好明顯有關播
佢講啲邏輯根本黐線都仲未解釋到點解人腦入面嘅物質同資本主義有咩關係﹐就話要清楚內在世界先可以討論政治。
睇落好玄,讀落會明
咁道家佛家都咁講返比你知係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞