理科人同文科人思考方式

1001 回覆
173 Like 1519 Dislike
屌佢真係唔識㗎
做完醫生做律師咪證明律師只需背野
係咪唔明咩叫上位互摸?

即係usb 3係向下兼容2
首先 你用「討唔討論到」嚟比較思考方式已經好on9

樓吓公園啊伯上至天文 中至國際形勢 下至地理 都討論到 咁佢哋係咪智者

其次 就算當你啱 你拎最基本既人文 同最艱深既理科範疇比

如果係討論緊文獻學、歷史哲學、十三經注疏你又識唔識
你啲左膠思想
即係格硬話男女無分別一樣
我係咪俾條假膠撚緊
唔敢相信有人咁on9 邏輯差到咁
你先on
人係可變
受既教育唔同就會變唔同既人
照樓主邏輯
一睇就知樓主文科人
開始批鬥文組理組
PTT化
我唔信讀醫既識講光子同ai點整啦
時事 政治依D關咩讀文科理科事
條友係咪做足哂樓主屌文科仔既野
文科=風水
無實誠無對照
甲君話x依件事係y促成
乙君話係z 促成
但無野可以誠明邊個啱
根本各有各吹

而理科既統計學就將啲野可視化
可計算化
講明y z對x既影響既可能性

根本文科就垃圾黎
大學波平一撚樣
人類所有行為原至大腦同我討論政治學嘅嘢有咩關係?人個腦有多啲邊總物質會令你傾向資本主義多啲呀?唔明點解一定要識晒自己個腦先可以研究政治?
唔係好同意你嘅內容,實際上儒家思想不完全等同於儒術(而且有無獨尊儒術近年係有爭議),所謂儒術亦都摻雜咗好多其他九流十家嘅嘢入去,例如孟子都講過民貴君輕,你覺得咁多代中國君主真係有一個做到?孔子推崇周禮六藝,其中一項就係數;程朱理學「存天理滅人慾」倡議嘅係道德多過死記硬背,而且明清以來一直都有學者文人批評呢套觀念;科舉八股文唔否認係存在漏洞,但唔代表明清選拔出嚟嘅人材係無批判思想,明朝修永樂大典、清代修四庫全書都好需要邏輯去整理同分類,加上清朝考據學好盛行,唔係簡單死記硬背就做到
你睇下技術移民無文科仔咪知無人care 文科囉
唔好囉香港黎講喇
同埋多口講句佢最鄙視嘅社會科學入面心理學係其中一科研究腦結構同物質嘅科
你究竟知唔知一般social science既研究方法係點架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞