理科人同文科人思考方式

1001 回覆
173 Like 1519 Dislike
事實上就算係背四書五經嘅年代,都一樣有好多考據同批評,文學又好歷史都好,都需要邏輯去整理
腦腸軸 腸道細菌群同神經傳導物質呀嘛
腸道菌影響精神情緒同你行為食慾呀嘛
似係你不停assume緊文科仔一定唔會識又唔會讀多啲喎
咁你既assume有冇數據統計呀?定你見到中學文科仔唔掂理科就話文科仔一定忽視理科呀?
係呀好重要
其實成個post係你同樓主話全部文科仔垃圾冇思維冇邏輯呀
冇文科仔話理科廢呀 我地好撚尊重理科
唔洗spin去變左我地屌理科唔重要 忽視理科啦ok???
唔駛咁認真回應中學生嘅
文科讀理科行過

其實係睇人
文科既人可以比理科人頭腦更科學
只係你無認真識過文科野
所以亂up
讀common core識下d勁既文科仔啦
你覺得簡單因為你未讀過簡單到你連上面一大堆巴絲拋比你既問題都答唔到

同埋你唔好以為你講既野淨係得理科人先識啦好冇
大家眼光冇你咁狹窄 你會覺得所謂文科人唔識理科野 只係因為你自以為你講既野文科人會唔知唔理解兼「一定忽視」 係你眼光狹窄
咁你想像下 公元前12世紀左右 席捲東地中海嘅海上民族 同而家以巴衝突有咩關係

P.S 我應該係背景好純正嘅理科生
社會科學基於心理學
心理學基於生命科學
生命科學基於物質科學

得罪講句 你既言論影衰晒呢一個post 所有既理科人

你明唔明咩叫「思考方式」
如果按你咁講
因為所有既人/動物既身體都係屬於物質科學
呢個地球既組成 氧氣 水 鐵質 全部都係物質科學
而呢啲嘢文科人唔識 所以思考方式差過理科人?

唔講資深文學家/史家/文化評論人/文科生
即使係一般既文學/電影/藝術/語言愛好者 對人文精神、社會情懷既理解 難道會不及你所講識微生物、細菌病毒既理科生?

利伸 無貶低理科人之意 只係覺得你啲論點有啲站不住腳
根本就思想停留(或現役)中三升中四按成績分班,覺得自己讀理科勁過晒班文科仔
你地仲咁好心機回應
樓主讀到上大學未 基本上一般文科去到大學個水平都好講邏輯 唔好自己表達能力差就話人剩係識背書唔明你講既野有幾高深啦
又話人無邏輯但搞清體內世界同研究政治又有咩關係?咁照你咁講全世界都無人可以講政治啦。因為而家都科學家可以搞清楚晒自己嘅體內世界。
文理科根本冇高低之分
國家管治需要文科知識 科技發展需要理科知識
傳承文化需要文科知識 救急扶危需要理科知識

條友仲好似中學生咁
讀理科勁D 識諗野
讀文科渣D 淨係識背野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞