理科人同文科人思考方式

1001 回覆
173 Like 1519 Dislike
文科=鳩噏風水
理科=現代醫學

根住有人話風水師同醫生一樣叻
話醫生同風水唔係對立
人地唔係話你對唔對立呀,而係話你根本思維,學科內容本身就係垃圾呀,文科柴
即係地盤?
如果文科學生仲係打算背完就高分,咁佢GPA一定仆街
其實睇樓主打字明明有咁多時間組織都可以講到1999,都可以想像到樓主現實同人溝通係點
唔覺
啲人話文理唔係對立根本on9
唔對立架、如果你有無限時間的話
問題係文科,理科人響任何一點切入都可以跟上,中學讀理又點?大學一樣可以轉文學院

理科呢。唔好意思,學科係一個階段一個階梯咁上,太多prerequisites 你想中學文科大學理?根本難於登天
最恐怖係而家仲有朋友話大學文科齋係死記硬背,同埋咁樣就可以拎高gap。跟住就話自己嗰科好難、好有錢途。佢嗰科的確很有前途,但都唔應該用固有思維嚟踩文科。如果大學文科真係齋死記硬背,咁呢個絕對唔係大學教育嘅目標同初衷
溝通技巧都瀨到落文理科度
樓主弱能兒童
咁商科人算係乜嘢
樓主唔好影衰我地d理科人pls🙏🙏
誤人子弟,傻撚到上心口,你了解下哲學嘅源頭,睇下ancient Greek philosophers/ Plato嘅書先,再諗下點解班「希臘傻西文科人」可以一路讀drama, comedy, tragedy, 但又同時讀maths, architecture, physics….
唔關事
係中式古代嘅哲學唔鍾意論證
理科人係唔鍾意嚟套嘢姐~
現實敗走想係網絡拎認同感
點知係網絡都係要敗走
科,本身唔矛盾。
但教育系統同現實上有時限同智力要求就會矛盾。
你老少少就明

文理,基本上就係等於一個聽蕭若元吹水睇片既延長版
一個七十歲廢老訓住病床都「讀得到」既一類學科黎

想像吓就算簡單如中四微積分,想像一個五十歲既人初次接觸,想像吓佢學唔學得掂?
又係啲拎歷史黎做辯證根基嘅柒頭
呢2百年嘅科學發展係已經冇辦法讀得哂啲野
你啲成千年前嘅知識好老柒講三兩本書已經寫得哂
量同質都冇得拎黎比較
而家每日講緊有幾百篇新論文出黎
針對粒子對撞機嘅同一個實驗結果會有1000篇論文
文科
唔係死記
而係亂吹
文科人邏輯都唔差, 議論辯論無邏輯點做
但你依種表達能力差既理科人就好心咪懶醒
你係表達能力有問題,唔關理科事
咪比你贏囉
發個文討論下
有爭議性就一定睇留言亦唔係一邊倒
下下講太陽東邊升起呢類fact有咩好討論
你都識講以前。以為既學術資訊幾少
之後點解要分科分門?因為資訊量己大到不知所謂
chaos motion
先唔講文科理科分別
憑行文
就知樓豬係智障
理科文科商科都對佢冇咩影響
因為樓豬On9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞