理科人同文科人思考方式

1001 回覆
173 Like 1519 Dislike
9up就9up啦,懶係話自己用科學角度講嘢,仲話自己係理科人。我睇落你未同你口中嘅文科人一樣冇乜邏輯,自己冇邏輯話其他人冇邏輯,得啖笑
慳啲啦 你表達廢就廢
啲野得自己明講唔到俾人知咪就係戇鳩
理科都要present
你咪睇吓present廢既理科人可以有幾成功
樓主呢d真係正宗冇料扮四條,認屎認屁嘅代表
是旦啦 認真又比人話認真
好難討好架
做on9仔有咩唔好
理科其實都係死記嫁啦。你phy/ Chem/ bio下下問點解都搞唔掂。

例如乘數表,點解7x7 =49?
你好似好嬲咁喎
係咁追擊
踩親你條尾嘅話
有冇人發覺文科人諗嘢係謹慎
要全對 冇邏輯錯誤 先會接受
經常用好多時間諗反例子

理科人就好快接受一件事
叫佢背返出黎都得
唔會諗當中漏洞

結果成日發生以下事件
假設 有人同時解說一件事比理科同文科人
理科人聽完之後就可以背曬出黎
解說人就覺得理科人明曬先複述倒
呢個時候 文科人就起度用批判角度睇件事
文科人諗到有d地方唔對路 好多時又表達唔倒
就直接講好似有d地方唔對路
呢個時候 理科人又再不厭其煩將說話又複述一次
用解說人的內容去回應返文科人的疑問
解說人開始覺得文科人好蠢 聽咁多次都唔明
其實文科人仲起度諗緊矛盾位
或者做唔同假設 嘗試指出唔合理的地方
呢個時候解說人 見講極你都要唔聽佢果套
就直接放棄

有冇文科人有同感
純粹人既問題
弱智既人讀乜都弱智
我覺得關中學唔教logic 事姐,成日d人搞錯晒d因果關係
我係忍緊笑咁打啦
有咩好笑得過睇住一隻串嘴狗由一開始好撚把炮再俾人插到淨係可以縮返入老母閪到個樣
On9到痴撚線
隔硬強加自己想法落去再分文理人
性格處事唔撚計 講到呢個世界得兩種人咁
如果有個黑心無同理心理科人 見到炒車係第一時間諗屌阻撚住我條路 咁佢仲算唔算理科人
唔好撚再ff讀理科就一定係偵探科學家咁撚樣啦 讀書咋
有人為興趣讀 有人求撚其揀科讀架咋
係勁既 兩邊都會尊重
係廢既 咪好似你地咁二玩對立 拎下優越感扮天之驕子
最後幾句係鳩up到極致
以偏概全既例子
見你地係咁話「多數」 「見過好多」就當係fact
我都想分享大部分見過既毒撚都係讀理科 以為自己岩哂諗野好獨特 好中意無啦啦彈一句9唔搭8好odd既說話
無人想理佢 佢就會當左其他人蠢 唔識 低能
無諗過其實係純粹無人想理你呢個毒撚 普通食飯 無人會想知個公仔麵點先會快d凍
工作上讀書上都見太多呢d人 簡單d講 喜歡拋一d唔值得拋既皮毛書包 自我感覺良好但神憎鬼厭

諗起之前讀書有條毒撚係咁同d女講佢地拎notebook姿勢唔岩 角度問題會用多左力 冇人想理佢就話人蠢 唔知呢度有幾多呢種人呢
文科卷比分好主觀
言之成理就得
但問題係接觸過邏輯思考就好鳩up一堆「言之成理」嘅嘢
準備咬老綜未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞