理科人同文科人思考方式

1001 回覆
173 Like 1519 Dislike
ching 講得好 咁我問返條友識唔識語言學 文學嘅野係咪又可以串到佢一棟都冇? 讀物理所以唔識文學嘅野 邊個會覺得你有問題? 成隻小學咁問人:你又知唔知xxx 呀?你唔識呀?但我識喎
我都想死背就得 咁啲open book exam, paper都照抄lecture notes, 我一定科科攞A
咁可能你真係rephrase錯 logic當然係要由頭推到尾 只係佢廢 唔識講到你明 但唔代表你啱或者佢錯
係香港讀中學都係冇咩思考啦 因為根本無教
聽倒啲理科嘅話咩free electives 要take 下文科拉gpa 真係好撚燥 由得佢地啦 覺得睇晒readings照抄就自動攞A成個arts faculty 都係抄野機器 所以course 都係睇故事書堂
冇同感
sor
兩種思考方式都唔係
連登仔都係哲學家
如果佢話佢睇完知道用左比喻呢啲修辭手法就叫表面明白
咁我可唔可話我識1234加減乘除學過m1數學dse考左幾多幾多 知道啲器官叫咩名 就叫識「表面」理科
修辭技巧真係同中學計數啲加減乘除差唔多程度
唔好串佢了 佢話理科基本都理解到文科野
我等緊佢表演 深潛左就無得學野了
定係明左字面意思就叫做明 無知真係幸福
喂你做乜鳩?你點可以咁肯定咁講文科人就淨係識重覆返人佢聽嘅內容?
文科啲course又聽講真係好grade d 不過如果全部背晒就得就應該唔係
其實唔識咪唔識囉 冇讀過唔識好正常
你估我地好似你咁 死都要話表面理解咩
唔識呢兩隻字好難講出口?
因為你所了解既文科係講緊中學生
得你先係咁廢 唔關你係文定理科事 仲有乜撚嘢解說人 都唔知你up乜鳩
你又屬於邊款呢?
點先算成功
我有自嘲唔識表達 同背野唔及文科人
上面d人就玻璃心 講文科人少少缺陷都唔得
好似係求其揀一條穿過圓心嘅線 跟住沿住條線來回咁郁 不過我唔知點解
咁就係對某個領域知識既差別 而唔係思考方式既差別

更何況邏輯學本身已經可以獨立成一個學問 而唔係基於數學及統計學

只可以話科學化、系統化地學習邏輯 並唔係代表嗰個人係理科人 此科學不同彼科學

而你推論文科人唔識自然知識 所以唔識社會運作 再推論文科人既思考方式不及理科人 呢個推論已經無邏輯
未有學科分類之前 社會法則本身都係由人所形成 何必要人「學習」社會法則?
誠哥夠唔係理科人 全香港咪要跟佢創造出嚟嗰套法則

唔係加逗號同句號 最後加個「殆矣」就啱既 睇到我好尷尬。
真係知原理架 不過背咗就易啲考試 同埋每科都有勁人同廢人架啦 有嘢唔識都好正常啫
FYI
偏同遍意思幾乎相反
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞