理科人同文科人思考方式

1001 回覆
173 Like 1519 Dislike
同啲文科垃圾拗都係咁
不停重覆同一堆歪理把聲嘈過你密過你就當自己贏
個腦可唔可以process一吓filter走已經無用或者比人駁回咗嘅資訊先再回應人?
其實舊野要我做
我先有責任問清楚件事姐
成個project都唔駛個同事做
加上 我返工 老細同事我個個都讚
你唔駛擔心我
如果真係易燥底 上面一早開左波啦
相比上面留言 我個post真係碎料
要唔要人buy好其次架姐
多人buy咪又係靠marketing
香港地 人多撐果樣野 果樣野就岩架啦
再講 你咁buy佢哋 上面都有提以偏概全
我呢d理科人咁偏 你又怕咩我影衰你正常理科人
你只係非左膠
文科: the study of human (nature, activity, and history)
理科:the study of matters

但某啲理科人會覺得可以extrapolate啲knowledge of matters落human beings who share different nature
我想提供少少文科知識

最近中共係台灣既議題例如核四
成日都將議題拉去文科生理科生上面
製造對立,令人覺得理科生好理性,文科生只係死背(同樓主一樣)
所以支持國民黨既核四重啟方案係岩

係呢d分化post入面,
受煽動既理科生會瘋狂恥笑文科生以為核能好恐怖
話核能好安全,恥笑佢地連基本方程式都唔識

但問題其實係核四本身危險(岩層)同埋切爾諾貝爾同日本既事例都係人為危機,而唔係反對核能本身,國民黨最憎既民進黨無講過要全面廢核,而係核四不可用既事實

而班理科生就仲係度笑"你以為台灣係切爾諾貝爾呀?"

而其實切爾諾貝爾既核災
係直接KO左歐美學術界對全面核能化、核能係綠色能源主力既幻想
呢d都係台灣果班所謂理科聰明撚完全唔知,知都扮睇唔到既事

最後返黎正題
人既能力唔單止靠文科理科分既
知識唔會因為你major乜野而受侷限
"文理學士"呢樣野本身就解決左你個命題既邏輯錯誤
根本冇唔同既思考方式
只有蠢既用家同醒既用家

樓主同呢個post受煽動果班人一定係蠢果種
估唔到開個post呻下
都關政治事
on the basis of ?
cls 調轉講 都得

理科好多比文科更毒,
成日沉醉係粒子、分子和基因,
且不善社交

咁主觀有咩好討論
假定唯物論係真,心靈智力活動化約做物理活動,都同學術知識既建立唔大關係。
無論數學、科學理論,佢既基礎都係哲學,即係所謂既文科野。個知識點確立、點樣算知識、點樣先可靠、點由觀察去到理論、知識係由經驗定理性建立。呢啲都係哲學。如果無咗呢啲前題,你再多觀察同知識,都無辦法justify到係知識。
不過咁講,邊個基礎啲係無意思。就算唔你唔理呢啲,你都可以讀到數研究到數
其實唯物唯心都係一樣宗教既野
如果兩邊都無訓練
咁你憑咩講 文科好多比理科更毒
宜家咁睇
我係咁踩你
你態度都keep 到好好
我信問題唔係你
應該係你同事同老闆到

同埋你講啲論點其實我上面有講過我係buy
不過見你好似想挑全世界文科人機咁覺得好笑姐
祝你前程似錦啦ching

虛名黎姐
無謂郁d動火種口業
其實問題應該係你唔知以上學科既學術圈探討緊d乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞