理科人同文科人思考方式

1001 回覆
173 Like 1519 Dislike
你係咪文科人
有冇去搵證據 你話係就係?
習近平小學生唔計 中共一向理科治國
中共係世界上數一數二重視科研嘅國家

唔好再屈文科啦 理科神權
你呢個理科人黎解決下,想知你點搞,用理科解決下政治歷史同民族性,唔好得結論唔推下
兩國關係 政治角力 地區局勢
俾你講到分文科定理科咁簡單
文人同理科人最大分別係識唔識睇藍色窗簾布
講緊做法呀

非我族類 異端邪說
上帝講嘅嘢就係啱

咁你都唔明,真不愧係教徒,好嘢
呢個post其實係咪d自以為是既理科仔
用黎證明自己冇乜邏輯同思考能力既例子
一切生命科學都係基於哲學先會有佢套方法論呀 物質活動只係佢既研究對象
文科無「錯」
但用緊理科人從大自然得到既技術去做啲fruitless既野

如果無化肥,可能人類重為左要搶基本食糧而戰(你口中既所謂人性)
理科解決緊大自然比人類既問題
文科9吹皇又做緊乜?
呢啲唔係理科仔
係神權撚 原教旨主義者
唔好再理個小哈哈兒
一係假膠一係On9

你話理科人好易理解到文科野
文科人理解唔到理科野

等緊你偉論 你有咩文科野係識?
唔好靠google試下講自己見解
講到科學家火箭疫苗關理科生事= 理科生勁d
咁On9既說話都講得出

你係咪岩岩升中開始揀科?
連第一因都未解釋到,你同我講好明顯係,粒子運動係一推野陏,解釋唔到人類社會既野點解陏到咁
樓主pin this
講deep d啦屌你老母 完全唔知你講乜柒
講個topic 出黎=討論?
你明邊樣時事 政治? 具體d講下啦
咁可以用物質活動解釋到政治生成未,社會心理又點樣用物質活動去解構
依個世界根本無qualitative...
只係技術所限既幻像
一樣都係試圖解決緊大自然比人類嘅問題(人類天生缺憾)
資本論 君王論 戰爭論 福利主義 共產主義 資本主義
成唔成功係另一個問題
不過反正科學都冇令到呢一切成功
唔係基於,係衍生運動,你覺得有粒子研究先定社會問題先
又多個傻鳩 中學程度都唔係完全靠背
係咁撚冇價值咁易取代點解仲有學校投放資源落去
用下腦啦 唔好成日懶鳩醒覺得有啲嘢你諗到人哋諗唔到
佢講粒子運動=所有嘢其實應該算係滑坡謬誤
如果你咁講既話無好既社會製度或分配方法有只使發明到代肥但推廣唔到普及唔到咪又係一樣無用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞