理科人同文科人思考方式

1001 回覆
173 Like 1519 Dislike
我淨係發覺好多所謂理科人都覺得自己最醒
睇唔起讀其他科嘅人
好認同樓主真係有呢種人
但唔會用文理科分,比較specify文學/藝術思想嘅人
所有嘢都係感覺行先,人哋講嘅嘢聽落感覺合理就唔需要求證
(呢種思維同師奶都好相似,隔離陳師奶講嘢就啱
個仔讀到博士講返相關嘅知識就係咪都話錯)

識條友人哋講啲嘢擺明搵笨都信,但正正常常科學理論佢又唔願相信
話科學嘅嘢好討厭,乜撚都話唔認同
人哋有晒研究咁多年結果出嚟,佢一句話科學都有機會錯就ban晒所有嘢
呢條友當年AL 文學科攞幾條A
但我完全覺得佢係白痴

但同時識好多ug讀中文/英文真係溝通到
最多可能有啲logical thinking差少少要諗一諗

所以講到尾都係睇人
是旦?
是但係你口中鍾意推論求證,追根究底既,對所有野都抱好奇心既理科科人既行為黎架

畫公仔畫出腸咩
你咩系啊?邊間學校啊

文科有咩系啊?
所以我轉左科啦
無計,以儒家思想來講,孔子同孟子嘅思想論述唔係咁強調邏輯論證。係荀子嘅思想論述先較為貼近西方哲學嘅邏輯論述。

而喺獨尊儒術嘅文化環境下,根本上中式主流哲學嘅核心內容都離唔開忠君愛國嘅論述範疇,尤其是宋明理學嘅發展下更加奠定儒學獨尊嘅地位。而最明顯嘅具體例子就係科舉制度,自元代正式確立程朱理學為主要考核內容後,明清君主都希望讀書人透過熟習呢套理論後而去選擇最適合當官嘅人,而唔係想通過科舉制度選拔最有學識既讀書人。因為君主係希望能夠選拔切合自身統治需要同統治思想嘅官員,而唔係希望選擇最有學識嘅知識分子。咁樣就可以鞏固自己嘅統治同君權。所以喺科舉制度長期運作嘅情況下,漸漸就缺少咗邏輯訓練,而更為注重嘅係八股文同死記硬背。連唐宋時期科舉制度嘅詩賦創作部份都唔再重視。所以大中華地區嘅教育制度好多時都係填鴨式教育,終究擺脫唔到死記硬背嘅形象。

不過現代大學嘅文科就真係唔係得死記硬背,而係好強調多角度分析同批判思考。
真。依家駁唔到就縮返埋一舊話自己只係假設,明明開波果陣係威係勢咁話文科仔邏輯差
你中意啊
你既假設錯既,你就叫大膽?
拗唔落去就講是旦
冇求證憑咩提出
你係咪冇讀過u姐其實
交報告你咁交再講你只係大膽假設之後叫教授自己推囉
混完太極18式 識打未? fing春又熟唔熟手? 就黎exam啦
60分文科其實係難拎過60分理科
理科係有model answer

不過我咁既比喻唔係真係想比較
只係想講人唔係得文科同理科兩種人

唔係60分文科同60分理科apple to apple 咁
咁樣都係分左2種人
🙄🙄🙄

理科人當然有佢地既共通點
文科都有
但唔會係全部
樓主係只係講理科人同文科人分別
即係0分-100分文科人同0分-100分既理科人啦
咁你寫返60分文科人同60分理科同佢本身寫就咁文科同理科人係冇分別
你咪鬧鬼佬大膽假設 係縮埋一舊囉
假設嘅野 一定要岩?
上面都有人留言認同架
結論:商科人最醒
我地冇exam
得武林大會
上連登吹水都當交報告
是旦又唔得
有爭議性問題講到尾冇point好講要人身攻擊
咪想quit game
我認人身攻擊唔夠連仔黎
我講完我睇法就算 暫時未有新point
有就再請指教
巴打一定冇讀過organic Chem
好似你咁講,有鬼佬係咁,都有鬼佬唔係咁
畫公仔唔洗畫出腸啊
假設唔洗啱又真,推都唔推就講出黎顯得你同隔離屋啊姐一樣,有人認同,認同過程定認同結果啊?
多人認同定好似你咁既人認同啊
擺明老細唔直講係
1.睇下有無人及現 考下你地
2.自己知 但唔想呢個plan轉

咁你覺得係邊種
先提出相應野啦
唔關文理問題

擺明政治問題
邊個想同你吹水啊
呢到學術台,要吹出去cc台
問你邊間u出黎讀咩系又up唔出
點知你講緊大學定中學既文理
兩個世界黎架喎
中學有冇得讀法律、翻譯啊
你間u又點分文理啊
咩都唔講係到尻吹要我地幫你推論?
咁唔負責任既假如你提出黎顯世?
返工啊 唔駛做咩
講完邊間大學 咩系 就會有結論?
返工唔駛做咩?
我叫你呢家覆定要你唔返工?
我問你邊間u咩系就係睇返你學習環境係點分文理學院,課程導向,你唔答邊間冇所謂,你學校點分文理,定你討論緊中學?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞