理科人同文科人思考方式

1001 回覆
173 Like 1519 Dislike
有冇人發覺理科人諗嘢係謹慎
要全對 冇邏輯錯誤 先會接受
經常用好多時間諗反例子

文科人就好快接受一件事
叫佢背返出黎都得
唔會諗當中漏洞

結果成日發生以下事件
假設 有人同時解說一件事比文科同理科人
文科人聽完之後就可以背曬出黎
解說人就覺得文科人明曬先複述倒
呢個時候 理科人就起度用批判角度睇件事
理科人諗到有d地方唔對路 好多時又表達唔倒
就直接講好似有d地方唔對路
呢個時候 文科人又再不厭其煩將說話又複述一次
用解說人的內容去回應返理科人的疑問
解說人開始覺得理科人好蠢 聽咁多次都唔明
其實理科人仲起度諗緊矛盾位
或者做唔同假設 嘗試指出唔合理的地方
呢個時候解說人 見講極你都要唔聽佢果套
就直接放棄

有冇理科人有同感
你表達能力有問題
邊科理科?
Bio嗰啲應該純背都pass到
有!
有次講左 自己覺得唔合理嘅地方 文科人解釋唔到😂
然後 佢由頭講一次就當解釋左
最後都係唔L明
哲學人算唔算文科人先
文科人但往往自認為自己了解/明白個事物,但其實只係知道/記住咗,所以當佢哋要讀必收d簡單理科courses ,open book 考mc都可以錯到七彩,其實d題目只係lecture note入面某一段嘅logical equivalent 嘅野
唔關理科定文科事
係個人本身表達能力既問題
有冇例子
有時資訊量大
人地一講完未必即刻可以發現再指出錯誤
就算指出左
好多時解說人覺得你有問題 姐係唔明
唔明咪複述多次你聽 或者質疑你理解力
唔會針對你矛盾位去拆
都試過同啲人講邏輯定義問題,我rephrase幾次,之後佢就“唔係唔係”做開頭之後重覆講同一句嘢, repeat幾次
個個文科人都係咁
以遍概全
以偏概全
Bio related 科背曬所有嘢先只係係基本
哲學系係咪又唔計文科
唔係話*所有*文科都有邏輯,只係唔同意用「文」「理」嚟劃分
必修可能文科人會少啲打錯字
唔洗咁多理論 舉個好嘅例子 佢解唔通都冇得質疑你喇 樓主輸人唔輸陣

我高中同學上中文堂嗰陣就係咁
不過個老師一樣好用心解俾佢聽 冇覺得佢煩
收尾反而變咗成班同學覺得佢好煩
例如老細講個plan
聽完我覺得有d位user未必buy提出疑問
有d同事 懷疑文科底
就複述返老細說話
老細就覺得 大家都一齊聽
點解你複述唔倒 佢得
仲要咁多問題
0分理科唔通會思考方式好過100分文科人

根本係「人」問題

唔會係文定理科囉😂
人唔會得兩類掛....
其實算理科,mphi同phd都係開到明哲學行頭
我係一個理科人走左去讀文科
但我讀eng lit都係要思考wo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞