理科人同文科人思考方式

1001 回覆
173 Like 1519 Dislike
有咩系根本無分別。

文科等於一個報紙評馬人
理科就係用一個純計人用純計學分析草地,騎師,天氣數值化咁睇上面文科仔講既野

根本理科已包文科
咁想問下
Computational social science 又點計?
Quantitative history 又點計?
唔講依啲比較新嘅field
Econ夠social science啦掛 但econometrics game theory依啲又點計?

明明依家啲大學方向就係文理合壁 出緊interdisciplinary 嘅科 點解仲要2分
知唔知點解中醫無說服力
但西醫有?

同文科理科好似
你又知唔知語言學入面語言既構成,生成,同語系
突登去放大生物學去縮小其他,可悲
如果你個文科包括埋社科既話就去了解下咩係社會科學先啦
佢地根本就唔知文理點分,都唔知文學院有咩系,淨係維持緊中學有既科
文科:秦皇純一文字有功
理科:計純一前跨國既文書翻譯要用幾多時間,純一後又節省幾多時間

文科仔太多想當然
啲野係簡單時都重講得過。
複雜啲已經純吹
體內世界搞掂就搞得掂社會問題,社會問題圍繞緊既係咩?人性,比你上到太空又如何,比你究竟到人體世界又如何,可以解決到階級問題咩?唔洗講咩有齊資源人就唔會爭,人有樣野叫行為墮落,之前有個科學家搞過老鼠烏托邦實驗,人係咁簡單用物理就搞得掂既話,根本就唔需要發展到今日咁,有得食瞓玩
如果你係咁計既話社科如政治學社會科經濟學等等全部都係歸入理科
文科仔唔明。例外不足以打倒眾例
文科咪就係social science + humanity + arts + music + literature

理科係 physical science + life science + engineering + technology + mathematics, 即STEM

分嗰條友都未出嚟回應下點解要咁分?我真係睇唔透點解要將art同social science 歸作一類
art你知有幾多種,八大,就拎建築同雕塑出黎,牽涉嘅已經唔止係物理
真,大把科學家、哲學家文埋兼修,樓主自己都夾硬將文理科二分化,其實自己都犯晒邏輯錯誤
我身邊「理科人」同「文科人」嘅分別

工作
理科人:做就勁
文科人:講就勁

寫作
理科人:是但啦,明就得
文科人:你用xxx呢個字嘅意思同yyy差好遠wor

論文
理科人:下限10000字,點寫
文科人:上限20000字,點寫

計數/編程考試
理科人:明就ok
文科人:搞唔掂,有幾多背幾多

討論一件事成效如何,work唔work
同文、理完全冇關係
BA = BSs
唔重要?你講緊嘅純粹係文學方面嘅嘢如果你講到話要去邏輯上嘅思考或者要統計之餘此類嘅分析,一樣有邏輯學一樣有語言學咁嘅科目可以去比文科嘅人去做一啲評論或者分析,得理科得?
文科仔唔明文科=理科一個分支
如果果種生物唔係人類,係蚊咁先算
佢地既行為互動只會係生物學一部份

點解文科仔會覺得文科存在?
咪就係科技先進,分析人類行為開始科學化。
文科9吹開始消失
依個PO好恐怖
有D人將中學果套格硬套入所有野
你咁講等於話中草藥提煉左西藥成份
就話果種藥係中西合璧
但其實果種只係,西藥
最少1個現役中學生,2個知識停留中學階段
其實係
generalized黎講人類社會及人類行為嘅研究只係屬於生態學入面一部份
可以用同樣方式黎研究螞蟻社會
不過啲文科仔又會拎啲on9理由黎拗話唔同
錯了,而係所有科都係哲學既分支,哲學既英文分前後兩部分,愛同智慧,而後再分就有修辭學、幾何學等,冇你講既理分支
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞