理科人同文科人思考方式

1001 回覆
173 Like 1519 Dislike
吓,你將理科求真既過程
同文科接受矛盾既結論比,真係鳩到

理科係一個方法,叫科學方法,好多時都因為技術問題,唔會搵到law 出黎而長時間停於hypothesis ,但唔等於理科人唔會再深入玩
科技一路進步就係因為大部份學問啲人都會繼續深入探究

文科就唔同,先設定睇法,再砌出所謂成因,之黎就接受此睇法
係有前設既研討
接受左前設,就唔會有open mind
永遠只響啲已知既因果關係度堆堆砌砌

永遠loop
文理仔真係

講佢明既野又話你中學
講啲唔明既又話人拋

真難服待
你先自以為是播
人地從來無攞「我」出黎講
而只係你自己以已度人
dna已經解到好多野
科技越先進
文科生存空間越少
邊有人覺得你嗰啲聖經好深奧
你只係求其拋個term出嚟咋
教徒真係教徒
自我中心冇撚得救

咪又係做乜野可以刺激到腦內獎勵回路
都係果句,文科存在只因科技不夠先進

文科其實同古人話打雷係有雷神打鼓無分別
無法用物理層面解,咪是但鳩噏住先
咁我終於都明白你覺得文科人唔識粒子好低級既嗰陣心情
你段嘢就係
你設定咗對文科既睇法
再砌出所謂文科loop嘅成因
之後就接受咗呢個睇法
係有前設 冇open mind嘅討論

可惜
你始終都只係一個教徒 唔係一個用科學方法思考嘅人
你講嘅嘢同做嘅野自相矛盾
科學神權 教旨主義者 就係講你呢啲
我明你想勸人信你個宗教
可惜原教旨喺邊個宗教都係小數
返去諗下點將你個宗教世俗化先啦柒頭
你咪即係現代嘅教廷 梵蒂岡
冇可能
你明明就係科學神權嘅原教旨主義者喎
同文科(女人 或者有女人思考既男人)人討論
真係浪費時間

師兄重未明嗎
文科存在其實只係想比女人扮有大學學歷
講唔贏呀
返教會圍爐啦
呢個post嘅理科仔=神父 或者有中世紀教會思想嘅現代人
算啦 上面d文科人最叻人身攻擊
Copy一段粗口 有幾難
背都唔駛背
佢哋覺得文科人可以夠能力勝任it 工程
咪比佢哋試下
我見文科畢業見最多就做物管 aco 老師 marketing
社工 記者 紀律部隊
當中同政府相關工種先高人工
理科存在唔係係想畀你呢啲教徒扮現代人
唔好浪費大學學額
你到而家都仲未明我講咩
我講緊你嘅 論述 處事 思想好似宗教呀
我從來冇攻擊過理科 冇保衛過文科
只係攻擊緊你
聽理科仔吹文科野重好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞