理科人同文科人思考方式

1001 回覆
173 Like 1519 Dislike
樓主應該仲停留喺文科=背四書五經嘅年代

有次我同人講攪粉沖野要溶得好唔好打圈搞,因為粒子運動Etc
D人o左嘴
唔關事呀
我都無話關事
不過的確可能係太agreesive
但agreesive都係針對個問題唔係人
努力學緊 唔好成日同人討論
分文理科人本身已經好on9
最講邏輯嘅數學同哲學都係文科
樓主唔理
一定係因為文科人嘅問題
文科人只係copy and pasta
文科人唔明我講嘢
文科人係垃圾

此post 已完
會唔會太睇少文科
理科人中意批判 對事物有好奇心
所以對一件未清楚了解的事會追根究底

樓主又話鍾意理性批判 未了解清楚會追根究底
但就死都憑直覺話咗啲同事文科底先 再推論文科人會有依個問題
數學變左做文科咩
唔係形式科學咩
用樓主個定義佢自己都係文科人

因為邏輯錯Q哂
其實講嚟講去都係話文科人冇思考唔夠理科人叻 LOL
文科底理科人
媽 好亂呀
有邊門學術唔講邏輯,認真
對學科既認識層次剩係去到考公開考試的話咪大把科唔講邏輯囉
咁樣先係生存之道至少喺香港 唔使真係好勁 你有能力令人相信你好勁已經可以拎哂啲著數 咁樣又有咩唔好呢

利 blue pill信徒
哲學、邏輯學、心理學係歸咩科?
樓主試吓同讀哲學、政治學社會學或者歷史學文化研究啲人傾吓計辯論吓
應該會改變你諗法
見一般外國傳統大學math都係歸arts,以前hku都係
講到尾數學咪即係哲學
當然有好多分支,applied math類就真係似science多啲
你知唔知自己講咩
樓主:我唔理我唔理

總之理科人係叻啲文科人係垃圾
Agger
理科人好多時候諗嘅嘢快過口講嘅嘢
就好似平時理解一啲step咁 望咗望就知方向講乜
而同時理科人諗嘅嘢好相似 有啲terms會共用 就算唔共用都會用自己範疇嘅terms去理解人哋個terms

所以理科人之間嘅溝通可以話係同步伐,就算講到1999 講到好跳脫,聽嗰個都會聽到重點就會知佢講乜。

文科商科人就好多唔太理解個邏輯或者problem solving嘅flow.
有時我去其他公司onsite做application testing, 佢哋連個問題係乜都表達唔到,解釋完一輪又唔明。

但佢哋講嘅嘢理科人都會聽得明。
咁當然日常生活每一樣嘢都要講邏輯,所以我放咗個最字喺度囉
純粹只係想反問樓主點睇邏輯應用最heavy嘅兩科都係文科
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞