理科人同文科人思考方式

1001 回覆
173 Like 1519 Dislike
樓主已經係零邏輯既表現
以偏概全謬誤
演譯歸納都完全support唔到你既論點
樓主都係讀下logic先

利申 純正理科人
你用物理學嘅理論套用落全部嘢到就已經唔得啦屌﹐就算畀你塞到落去咪又係變成滑坡。不如你又試下用萬有理論解識下點解你嘅行為又點受朋輩影響
有啲人溝唔到女,轉為仇女,覺得所有女人都係雞
為咗解答某啲自己遇到嘅難關,想比一個解釋自己, 就諗偏左
當佢遇到正常交到心嘅女仔,但因為一早睇死左所有女人都係雞,已經放棄咗進步提升自己嘅機會
可能會遺憾自己冇把握時間努力提升自己。 更甚者,可能會諗一個更加"完美"嘅理論仇女, 安慰自己

遇到啲唔開心嘅事,人有個傾向係想諗解釋,解釋係冇問題,但係個解釋究竟合唔合理,個解釋會Offer到啲乜嘢比自己?

見到你講"解說人覺得理科人好蠢",估計你可能喺日常生活同人地交流嘅時候,遇到一啲對你冇乜禮貌唔尊重嘅動作。
但係如果我哋用文科人理科人去解釋呢種現象,最後我哋未必睇得出一件事嘅客觀事實係點。

好多巴打都覆你同你講,
"文科理科其實定義唔到一個人","大家都可以好有邏輯情感豐富" 等,
係因為真相係好重要。

有一日你發現真相 "原來文科人都可以點點點, 理科人都可以咁咁咁" 既時候,
咁當日你對某D現象既解釋就會瓦解, 到時你就可能醒覺錯過咗自己獲得"文科能力"嘅機會,錯過咗值得交流嘅文科人。
有人甚至會諗一個更大嘅諗法去包住呢個諗法, 造成更大嘅定型, 再錯過更多嘅事

睇你嘅講法,我估你都係認真對知識嘅人。
如果因為唔好嘅經歷而去define人,都未必符合你鍾意知識嘅態度,無謂為咗生活上某啲人唔合理嘅舉動而製造解釋。

當你採用呢種方式去解釋嘅時候,
係選擇緊一種面對生活嘅形態,
呢一種生活形態產生嘅行為,
最終未必offer到啲乜嘢比自己
其實呢個講法係極度之不負責任
拎你既「物理」現象來講,啲人以前以為地球係平,有病唔係睇醫生,係買贖罪券。我哋而家所知地球係圓,有病要睇醫生,其實都係同上面嗰啲無知既歪理係矛盾㗎喎。

如果學你話係咩吹,冇任何推斷、矛盾嘅話,任何事物都係求「唯一」既「真」,咁知識唔會增加,人類亦都唔會進步
所有學術知識就係不斷喺假設,創造,推翻,建立中得嚟。哲學係個好例子。個人認為其實讀歷史亦都唔係求乜嘢結論,文化嘅內在價值就大過佢嘅工具價值

另外,不學無術就可以細聲啲
如果話你知,你所認知既野全部都唔真正存在呢?
只係你既臆想?
Livy 嘅羅馬史係歷史經典 但唔係唯一嘅source
有大量其他同時期記載 考古 其他國家文獻反證佢嘅內容有冇因為自己家族背景而墓改

羅蘭之歌都係有control 引證場戰鬥係宗教戰爭定單純對巴斯克人嘅征服

入面有科學成份? 但歷史仍然係「文科」野
解散係解解散而家班警隊 因為佢哋瀆職喎
講緊香港人句解散警隊 你就spin去美國
如果有人認為理科人諗嘢醒過文科既
都係井底娃 on top of mt stupid
去文科有名氣少少既college 睇下你有幾醒
同好少人交流過既人 先會咁自以為是
樓豬咁撚醒
比做法官囉 用你既logic讀Law都係蠢材
利申 理科人
但係見到唔識溝通 又覺得係人地蠢既理科仔 忍唔住屌你兩聲
應該得
舉個簡單例子,擲銀仔
如果我地知道銀仔底面幾重,擲銀隻手喺銀仔邊個位置,用幾多力,用咩角度,空氣阻力,風向...任何影響銀仔運動嘅資訊
我地能唔能夠計算到正面會擲出公定字?

同理
如果心理狀態係基於腦內物質嘅運動,只要資訊完全,我地應該可以計算到一個人嘅行為
要考慮嘅只係運算成本
而家有量子電腦可能得

不過哩個世界依然有不確定性,有混沌理論哩啲19野要克服

利申唔熟+9up
邏輯謬誤嘅一種
樓主都係文科人?
但係社會上生存到就係呢啲所謂文科人
心理學係解釋人行為嘅學科所以佢包含咗好多唔同嘅流派其中幾中係講腦內物質影響行為。但有其他流派例如人本心理學就認為人做某樣嘢係因為self actualisations所以齋講腦結構係唔可能完全解釋心理學。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞