[VAPE/Vaping】-電子煙友埋嚟傾啦-8

1001 回覆
14 Like 24 Dislike

中二病極重

可否介紹下
想問下買油有冇邊間實舖推薦

中二病極重

可否介紹下

乜味嚟
打算買i just s
邊間好?同埋你地成日講個鬼佬係邊間

Drip club開箱
成set 連運費2千有找

正喎巴打
夠唔夠食一年呀

Drip club開箱
成set 連運費2千有找

沖涼都得
Vape用既電池可唔可以擺落芭蕉扇到用

都係18650電池啫,不過電子煙既電質素好d咁解

咁其他電池例如芭蕉扇共田電,用係vape到危險在於邊到?冇保險斷電裝置同埋持續放電A數唔夠高?超過左就會爆?
搵唔到共田電既資料

玩左一個星期開始想認真學下計下數就好多問題諗唔通

想知道鋰電嘅知識可以睇下呢道(係成個website,唔單一呢個chapter)
http://batteryuniversity.com/learn/article/types_of_lithium_ion
如果你要在呢道問鋰電問題,其實你唔應該諗咁多,瞇埋眼用high drain嘅電就得,鋰電呢樣嘢係無乜數要計。

咁最基本只需要係計v=ir同4.2*4.2/r=p呢d試,同識ohm's law?

其實如果你唔係玩桿,而用普通box mod,係唔需要識Ohm's law同Watt's law

例如我用粒滿電4.2v, 持續放電20a既電池,加0.2ohm既coil用係桿到。
i=4.2/0.2=21a , 超過左粒電既持續放電a數,數字上咁係咪已經算危險,有機會爆?

如果pulse discharge嘅A數過大,係唔會爆炸嘅,最多粒電無咁耐用。例如VTC6,你上到55A撳幾秒都唔會有問題。
電池爆炸主因係短路,即係正負極連埋咗,同時電池本身又無保護線路,咁先會爆炸。VTC6有保護線路,如果短路會自動CUT電燒FUSE,唔會爆炸,只係舊電壞咗以後唔用得(我親身試過)。
另外pulse discharge嘅A數持續過大,保護線路都可能會燒FUSE,以VTC6電為例,如果你用80A電流持續超過6秒就會燒,55A持續超過19秒就會燒。

另外用mod既話點解電壓可以超過4.2v? 電池最高唔係3.7-4.2?我用緊al85,coil 0.671,37w,電壓上到5.xxv,唔係好明

咁多問題唔該晒
已買左vtc6, 同不斷睇之前既post

個box mod裡面係有升降壓線路,你入咗個W數,佢就用公式計番應該用幾多V去推,所以我話你係唔需要自己去計Ohm's law / Watt's law。

呢道有我對於電子煙嘅經驗之談,你可以去睇下
https://lihkg.com/thread/219864/page/1
VTC6電嘅資料可以睇呢道
https://www.imrbatteries.com/content/sony_us18650vtc6-2.pdf

唔該巴打
就係因為想試下玩桿,所以想了解多d先,唔想受傷

問左咁多了解完,其實桿又冇想像中咁危險 用返正確既電池,計好數,檢查好裝置冇損傷冇短路,應該會安全

不過都係會繼續玩mod先,第一個rda都仲寄緊返黎,coil都未做過

Happy vaping
多d返黎傾vape野,一入坑個post就好冷清

中二病極重

可否介紹下

乜味嚟

左邊花生醬,蛋撻,奶茶

好想試下蛋撻味
打算買i just s

舊post應該有list到香港信得過既舖

中二病極重

可否介紹下

乜味嚟

左邊花生醬,蛋撻,奶茶

茶餐廳系列

一人一個HandCheck 自己用緊既Mod 或Kit set

實體店可以試同埋有好多種類既 除左尖東商場內
仲有一間IDVape 都有好多種唔同既油可以試

仲有百寶利12/19樓都有得試油

中二病極重

可否介紹下

乜味嚟

左邊花生醬,蛋撻,奶茶

茶餐廳系列

食落o唔ok
打算買i just s

唔該巴打
話說有無巴打用過/見過 UD starling?
睇到vapordna個kit 做緊$14.99
重好靚仔

一人一個HandCheck 自己用緊既Mod 或Kit set

Coilart 部Mod都正啊~
But ur Tube Mod looks great too!!

But ur Tube Mod looks great too!!

呢支係機械桿?
其實有冇d 一碌野既box 架?

呢支係機械桿?
其實有冇d 一碌野既box 架?

有 但少 因為晶片大細影響
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞