VAPE-個人電子煙經驗分享

97 回覆
19 Like 7 Dislike
呢道純粹分享下個人電子煙經驗,想討論或者問問題,大家都係去番電子煙友埋嚟傾啦
https://lihkg.com/thread/219854/page/1
買電子煙嘢玩,唔好呢道問巴打住,揾Google先
買機,最緊要無問題,尤其係510頭,自己可以Google下
“<機英文名> problem”,“<機英文名> 510”,“<機英文名> review”
買霧化器,最緊要唔好漏,自己可以Google下
“<霧化器英文名> problem”,“<霧化器英文名> leak”,“<霧化器英文名> review”
買成品霧化器,除咗性能之外,仲要睇下佢流唔流行,如果唔流行,分分鐘幾難買芯,或者間廠會停產都唔出奇。
自己睇下D人講得啱唔啱,例如霧化器實有人話漏,睇下係咪好多人咁講,係咪講得似樣,有無解決方法
記得上YouTube睇埋人地教點玩
買嘢玩,最好買大路貨。多人買果D,比較少出問題,如果有問題應該會幾多人屌
電子煙510接頭

講下個510接頭,霧化器螺絲長5mm,螺紋嘅規格係5mm裡面有10條螺紋,我諗最初發明呢個叫法果間公司可能因為咁所以叫呢個做510接頭。講番個接頭,每條螺絲紋相隔0.5mm,即係每順時針轉一個圈,螺絲就深入0.5mm。。。講呢D究竟有咩意義呢?就係叫大家唔好咁大力扭個霧化器落架機道
一個24mm嘅霧化器圓周大約係75mm,即係佢轉75mm,個霧化頭移動0.5mm,根據槓桿原理(75/0.5=150),即係話如果你用1磅力去扭實個霧化器,個霧化器正極就承受緊150磅壓力;有D機個510頭比較短,你扭盡都未必可以扭哂個霧化器落去,夾硬扭就好易扭壞架機或者霧化器個510接位。其實扭霧化器入架機,扭得實唔會自己鬆出來就夠。如果用RDA扭倉蓋就更加要小心,尤其係用hybrid桿,如果順時針咁扭,就可能直接將個電池正極推入去,造成短路就可能爆炸都唔出奇。
買電子煙經驗

我知道淘寶超過10000人關注嘅電子煙鋪:
小马哥蒸汽烟
极客蒸汽烟
漠北蒸汽电子烟
一品蒸烟
菜青虫数码外设店 (賣電嘅)

阿狸蒸汽电子烟
富艾发烟具专营店
品油邦(個淘寶店無咩買,佢自己個website多D)
Jstar vape
艾享烟具专营店
丝语蒸汽电子烟
心连心蒸汽电子烟
斯巴迖客蒸氣烟

果D關注數、銷量、評論我唔知有無水份,平貴自己續間去睇。
DIY嘅發熱圈應該開幾多WATT去推

好多新手自己整咗個發熱線,都唔知應該用幾多watt去推,然後有D人就教用電阻來計watt數,以P=V²/R去揾口感(V~3.7-4.2),例如呢道咁講(http://www.vpbus.com/news/42906.html),其實關電阻咩事呢?我想講下點可以決定用幾多watt去試推,你就可以用呢個數值加加減減揾一個自己鍾意個嘅watt數。

首先你要決定嘅係用幾粗嘅線(粗線適合大煙,幼線無咁嘥油),整幾大個圈(細圈味會濃D,大圈可以儲多D油),幾多個圈(越多圈越大煙,但係太多圈,圈中間可能上唔切油燶棉),同時要諗下自己個霧化器應該適合咩settings,個絲台夠唔夠大,例如5子棋霧化器我就會用26-28G,而Griffin 25就用起碼24G或者更粗嘅線。

假設你決定用Ni80 26G做雙發3.0mm 6.5圈 5mm線腳,燒完絲上完棉之後個電阻就應該係0.35ohm(如果差少少無問題),你就將以下資料輸入下面個網頁:
http://www.e-formulas.com/coil/
(Ni80, 26AWG, 雙線圈,0.35ohm, 3mm內徑,5mm線腳)

然後在熱通量果格嘗試輸入一個W數值,等到個熱通量大概係160mW/mm²左右(例如我用34W,得出嘅熱通量係162),咁34W就係可以用來試推,再加加減減揾一個自己鍾意嘅watt數,因為一個自己鍾意嘅watt數仲要配合其他因素,例如吸氣力量、吸氣時間、入氣口開幾大。其實呢個計法都唔係完美,因為無計算到個coil本身食咗幾多能量,但係起碼都係一個比較科學化嘅計算方法,好過以P=V²/R去揾口感(V~3.7-4.2)。

我計過呢個方法適用於單繞Kanthal A1/Ni80/SS316,22-28AWG,5-9圈,2-3.5mm圈徑,單雙發嘅build。

如果係成品花絲圈就比較簡單,因為一般成品花絲圈都係預咗用來上桿。假設你用0.36ohm嘅Tiger coil做雙發,燒完絲上完棉之後個電阻係0.18ohm,我自己就用4V做一個起點,輸入以下網頁:
http://www.e-formulas.com/ohm/
(0.18ohm, 4V)

得出來嘅watt數大約係89W,咁就可以用呢個數去試下推,再加加減減揾一個自己鍾意嘅watt數。

如果係你自己整嘅花絲就唔好問我啦,小弟能力有限,唔識點計。

呢個方法只係教新手上box mod用幾多watt去推,如果用機械桿你就唔係新手,自己應該識點做。

寫呢個出來都係交流下意見,有乜唔啱希望大家巴絲指教下
邊隻發熱絲在box mod用同一個watt數推最快熱

好多自己整發熱圈嘅人都有個錯誤觀念,認為Ni80比Kanthal A1熱得快,而SS316比Ni80熱得更快。如果講發熱速度,首先要睇番呢D線嘅heat capacity:

Kanthal A1: 0.02816 Btu/in³ °F
Ni80: 0.03344 Btu/in³ °F
SS316: 0.03468 Btu/in³ °F

即係話一立方吋嘅線,0.02816 Btu能量就可以將A1升高1°F,而要0.03468 Btu能量先可以將SS316升高1°F,所以在同一個WATT數下,SS316嘅發熱速度係最慢嘅,而A1快熱過Ni80。(發熱速度嘅定義,係物質每一秒能夠升高幾多度)

咁點解有呢個錯誤觀念呢?因為以前D人用機械桿,輸出嘅係一個特定電壓,而同一個大小嘅發熱圈,SS316電阻最細,Ni80嘅電阻大D,而A1嘅電阻就最大,根據方程式P= V²/R,SS316個發熱圈會令到舊電輸出嘅功率最大,而A1嘅功率就最小。。。DLLM,功率大就梗係熱得快啦仆街。

但係宜家嘅人好多都玩box mod有得較功率(Watt),無得較電壓(Voltage)(其實你地有幾多人留意佢用幾多V呢?我就無乜留意啦),如果你將3個分別用A1 / Ni80 / SS316同樣大小嘅線圈用同一個功率去推,A1係會快少少。咁用呢3隻線嘅分別係乜?有人話有D有鐵味有D無,有人就話“口感”喎,我只係知道A1嘅發熱圈會比Ni80耐用,SS就可以玩溫控。
lm
我自己揀RDTA/RTA注意嘅事項

- 可唔可以support單/雙發(e.g.玩ni200最好單發)
- 上絲易唔易(e.g.2柱4孔最易,3柱比較麻煩,小蛇扭實發熱絲有D難度)
- 可唔可以加/換510吸嘴
- 510螺絲頭正極夠唔夠凸(夠凸可以上機械桿)
- 可唔可以較air flow
- 可唔可以較juice flow
- juice flow會唔會太大(太大易漏)
- 絲台入氣口會唔會太大(太大易滲)
- 22mm一般口感比較好,24/25mm一般比較大煙
- top air flow口感唔太好
- (RDTA)有無入油位(無嘅話,從棉花位入油要用針頭入油樽)
- (RDTA)有無底/側air flow
- (RDTA)拆油倉易唔易(e.g.牛油果要鬆兩粒螺絲,Mage Combo就咁扭就得)
- (RDTA)棉窿會唔會太大(太大在打側時易漏油)
我自己玩機械桿會注意嘅安全事項

1. 一定要識Ohm's Law / Watt's Law,同理解個線圈有足夠發熱面積去support輸出嘅功率,唔好一味追求低ohm。
2. 電池皮唔好有破損,每次入電都要check下。
3. 電池要用IMR/INR種類,最低要出到20A,一定要有保護線路。
4. 電池正極唔可以凹陷。
5. 電池一定要裝入電池盒先放入袋。
6. 檢查機械桿內部有無尖位可能刮爛電池皮,有時螺絲位都好尖可能刮爛電池皮。
7. 機械桿最好係有510頭(霧化器唔直接接觸電池正極),要有散氣孔,由桿底裝入電池,同最好有鎖(無鎖就一定要拆電先放入袋)。
8. 如果係hybrid頭嘅桿(霧化器直接接觸電池正極),一定要先裝霧化器再入電;換霧化器就要先拆電再換霧化器。
9. hybrid頭嘅桿唔可以安裝有正極嘅散熱片。
10. 如果係hybrid頭嘅桿,又係桿頂入電,安裝霧化器唔可以太大力扭(其實最好唔好用呢種桿)。
11. 桿嘅正極位要有絕緣膠,防止電池正極接觸到桿身(桿身係負極)。
12. 桿嘅激發掣要夠實,防止意外激發。
13. 要適當調整桿嘅正極/負極長度。
14. 霧化器正極一定要夠凸出同夠粗,唔可以平頭或者彈弓頭,如果係螺絲正極就要確保螺絲扭實。
15. 霧化器要緊貼正極位/桿頂。
16. 唔好用桿來燒絲,要用調壓盒來燒,燒完入完油搞好哂一定要check電阻數值先上桿。
17. 如果支桿受過猛烈撞擊(例如跌落地下),要拆個霧化器check ohm睇下有無問題先再用。
18. 新手唔好DIY低過0.2ohm。
19. 一般用24/26g嘅A1/Ni80發熱絲build出來嘅比較適合,唔好build低過4圈半嘅coil,成品花絲嘅coil一般都適合上桿嘅。SS316上桿會太勁,自己計下夠唔夠發熱線表面積先好玩。
20. 唔可以用溫控絲上桿(Ti / Ni200)

有乜唔啱漏咗請指正

1. 一定要識Ohm's Law / Watt's Law,同理解個線圈有足夠發熱面積去support輸出嘅功率,唔好一味追求低ohm。
3. 電池要用IMR/INR種類,最低要出到20A,一定要有保護線路。
6. 檢查機械桿內部有無尖位可能刮爛電池皮,有時螺絲位都好尖可能刮爛電池皮。
7. 機械桿最好係有510頭(霧化器唔直接接觸電池正極),要有散氣孔,由桿底裝入電池,同最好有鎖(無鎖就一定要拆電先放入袋)。
8. 如果係hybrid頭嘅桿(霧化器直接接觸電池正極),一定要先裝霧化器再入電;換霧化器就要先拆電再換霧化器。
10. 如果係hybrid頭嘅桿,又係桿頂入電,安裝霧化器唔可以太大力扭(其實最好唔好用呢種桿)。
11. 桿嘅正極位要有絕緣膠,防止電池正極接觸到桿身(桿身係負極)。
14. 霧化器正極一定要夠凸出同夠粗,唔可以平頭或者彈弓頭,如果係螺絲正極就要確保螺絲扭實。
16. 唔好用桿來燒絲,要用調壓盒來燒,燒完入完油搞好哂一定要check電阻數值先上桿。
17. 如果支桿受過猛烈撞擊(例如跌落地下),要拆個霧化器check ohm睇下有無問題先再用。
19. 一般用24/26g嘅A1/Ni80發熱絲build出來嘅比較適合,唔好build低過4圈半嘅coil,成品花絲嘅coil一般都適合上桿嘅。SS316上桿會太勁,自己計下夠唔夠發熱線表面積先好玩。

有乜唔啱漏咗請指正

好pro
lm

有乜唔啱漏咗請指正

好pro

純粹個人經驗,我業餘咋!好多人聽到玩桿就覺得危險,但係又想試,與其讓佢地盲目咁試,不如寫清楚等大家理解下有乜安全嘅嘢要注意仲好啦!
支持對巴
支持業巴

#
有用留名
業巴
要講埋 18650電池
要妥善保管
用電池盒 遠離金屬
業巴
要講埋 18650電池
要妥善保管
用電池盒 遠離金屬

竟然忘記咗提醒新手呢個最簡單嘅問題,所以選擇電池好重要,我只係信Sony,就算short咗都唔會爆炸
如果玩box mod,低ohm就高watt推,相反高ohm就低watt推,啱唔啱?

其實有呢個想法,係因為大家只係識睇呢條公式P=V²/R,而唔理解電能同熱能嘅意義。
簡單咁講,電子煙係透過發熱線圈將電能轉化為熱能,熱能透過發熱線圈表面蒸發煙油,所以發熱圈表面積先係決定用幾多watt推嘅最大因素 (其他因素包括發熱線圈物料,發熱圈體積),同個圈幾都ohm無乜關係。
如果話低ohm高watt推,高ohm低watt推,就肯定有問題,舉一個例子:
假設你用A1 26g線 3mm內徑 5mm線腳,整一個5圈嘅coil係0.73ohm,用P=V²/R去計(V=4),開22W,應該好熱下。
如果你整一個10圈嘅coil係1.4ohm,用P=V²/R去計(V=4),開11W,應該無乜煙。
正確方法應該係用表面積來計幾多watt,好似我之前咁講。

如果用成品芯,人地建議開幾多你就開幾多,唔好理隻芯寫著幾多ohm。
如果玩box mod,低ohm就高watt推,相反高ohm就低watt推,啱唔啱?

其實有呢個想法,係因為大家只係識睇呢條公式P=V²/R,而唔理解電能同熱能嘅意義。
簡單咁講,電子煙係透過發熱線圈將電能轉化為熱能,熱能透過發熱線圈表面蒸發煙油,所以發熱圈表面積先係決定用幾多watt推嘅最大因素 (其他因素包括發熱線圈物料,發熱圈體積),同個圈幾都ohm無乜關係。
如果話低ohm高watt推,高ohm低watt推,就肯定有問題,舉一個例子:
假設你用A1 26g線 3mm內徑 5mm線腳,整一個5圈嘅coil係0.73ohm,用P=V²/R去計(V=4),開22W,應該好熱下。
如果你整一個10圈嘅coil係1.4ohm,用P=V²/R去計(V=4),開11W,應該無乜煙。
正確方法應該係用表面積來計幾多watt,好似我之前咁講。

如果用成品芯,人地建議開幾多你就開幾多,唔好理隻芯寫著幾多ohm。

好pro
[url]DIY屈發熱圈線腳[/url]

今次想講下屈發熱圈線腳,不過。。。其實唔係我講,自己睇下面條link點做啦:
http://www.vpbus.com/news/43015.html
順帶一提,唔好用文中果種有齒而又大嘅尖嘴鉗來搞個發熱圈,有齒鉗會整花條發熱線搞到容易積炭,大鉗去搞個咁細嘅發熱圈亦都唔方便使用。

屈咗線腳嘅好處:
1. 如果唔屈,安裝發熱圈嘅時候可能扯來扯去,搞到個發熱圈變型樣衰。
2. 發熱圈頭尾果半個圈就有機會變咗鬆繞,影響少少口感。
3. 如果唔屈,裝落4柱霧化器嘅時候,線腳有機會阻住上棉,例如以下面紗3.0呢種霧化器個倉咁細,唔屈咁上棉會有D麻煩。
DIY屈發熱圈線腳

今次想講下屈發熱圈線腳,不過。。。其實唔係我講,自己睇下面條link點做啦:
http://www.vpbus.com/news/43015.html
順帶一提,唔好用文中果種有齒而又大嘅尖嘴鉗來搞個發熱圈,有齒鉗會整花條發熱線搞到容易積炭,大鉗去搞個咁細嘅發熱圈亦都唔方便使用。

屈咗線腳嘅好處:
1. 如果唔屈,安裝發熱圈嘅時候可能扯來扯去,搞到個發熱圈變型樣衰。
2. 發熱圈頭尾果半個圈就有機會變咗鬆繞,影響少少口感。
3. 如果唔屈,裝落4柱霧化器嘅時候,線腳有機會阻住上棉,例如以下面紗3.0呢種霧化器個倉咁細,唔屈咁上棉會有D麻煩。
業巴有無tg 方便交流
一係我留巴你
業巴有無tg 方便交流
一係我留巴你

你留tg啦
業巴有無tg 方便交流
一係我留巴你

你留tg啦

霧化器成日燒有咩辦法解決
或有咩推薦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞