【多圖】馬田啲片真係愈黎愈走火入魔

980 回覆
1188 Like 1570 Dislike
metoo
仲有個半熟芝士撻 個皮燶鳩哂
賣疑似注脂牛唔肯回應嘅賤人係你自己人?

2021年仲未肯正面回應賣中資廣告同注脂牛事件嘅黃色騙子 點cook guide馬田肯收皮未[2]
https://lih.kg/2348593
唔出樣果期 睇下都可以kill 下time
出左樣之後就走火入魔 勁多廣告
菇同洋蔥仔係配菜,一齊braise 應該會爛哂,菇口感會唔好
你鍾意嘅個薯仔可以一齊炆, 會好食的,入哂味
bacon 唔洗煮過先啦,煎完留起d油去焗薯仔仲正
麵粉佢有講,係因為會令舊肉脆d(唔係淋哂), 同埋個汁杰d
紅酒佢話唔洗貴嘢,但一定要飲得落囉,試過d最平嘅紅酒煮嘢,真係唔得

Bacon > 煙燻味
Carrot/ onion > 甜味
紅酒/茄膏 >酸味
肉煎封咗>保留肉汁+梅納反應

用焗爐焗收汁收得好勁好快,你真係要落足水同要煮到咁上下要睇下有無乾水

馬田嗰個可以當湯飲
問邊間教會定係邊間補習社好
其實樓主講得幾啱
以前唔出樣嘅舊食譜片係好睇好多
因為觀眾就係想睇果樣嘢係點煮出嚟
而唔係想睇馬田呢個人點煮嘢食
成個channel焦點由食譜/食物轉移咗喺個人度
出嚟嘅效果似拍vlog多d
但仲掛住『食譜』/『教學』嘅名銜真係好誤導
一開頭幾鐘意睇佢d片
之後成日加長d片講埋d無聊野講野又慢又垃圾
真正教煮既只佔3份1倒
之後就無再睇了大把選擇唔駛睇條on9仔係到擠牙膏
睇過幾集全部都係chok撚住個閪樣然後啲語氣又作作狀狀咁
真 一條片10幾20分鐘 真係開始落鑊煮已經係7,8分鐘
如果你真係睇佢片學煮餸真係吹鳩漲
例如煮餸既步驟係順住落鹽落糖咁
你睇佢片落完鹽9UP一大輪先落糖
咁你有時見佢9UP就飛啦又可能飛過左
又要返轉頭係咁要搵佢幾時落糖
有時就係搵極都搵唔到, 睇曬先知佢隔幾分鐘先進行下一個步驟
佢啲片真係當人弱智
老實講我覺得馬田幾好笑幾得意不過冇睇好耐,睇得多好悶
師兄唔識煮嗰個叫克里斯丁
克里斯餐桌識煮嘢 而且人哋係做廚
thx 巴打
落小小已經有師兄糾正咗我,
大家一致都知有丁果個先係唔識煮
係啵 ok
我之前開初都有睇丁嗰個 都叫有啲心機整
但愈後就愈亂嚟 又求其就嬲到unfollow咗
記得好耐以前佢講過
佢唔係教學channel
佢係拍自己學煮嘢嘅過程
通常買2份材料
一份試 一份拍
紅酒唔多識簡
無理由用100幾200一支酒去煮
幾十果啲試過幾次 感覺入口澀 唔太甜既好啲
但感覺煮汁用既酒重要啲 你燜成2,3粒鐘用幾百一支既酒好浪費
又黎

唔係教學channel轉頭出書cap水?
當睇開佢既fans弱智??

啲野燶晒瀉晒你信佢有試過整過??
馬田狗
佢其實有講明係「自學廚房」
雖然無料 但好似都無乜鳩屎野?
睇過少少佢食貴價fine dining既片
乜都係好食 乜都係太完美
講完等於無講
不過呢啲channel好多人唔係真係學佢煮 純粹睇 覺得有娛樂性
馬田果啲都係 真係想學唔會睇佢
教人電飯煲焗蛋糕,一試就焗爛咗我屋企個煲
Logic 有啲怪

佢出教學書同佢個channel 係咪教學channel
無咩關係

你可以笑佢個channel 入面煮得差
所以未夠班出教學書

又或者話佢想借名氣出教學書cap水

但唔可以因為佢出教學書
所以佢個channel 係教學channel
有啲倒果為因

另外有無煮燶嘢同有無試過都無咩關係
因為試過都可以煮得柒

我明你想話佢未夠料就教人
但你啲logic 怪怪地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞