【多圖】馬田啲片真係愈黎愈走火入魔

980 回覆
1188 Like 1570 Dislike
克里斯定克里斯丁?
肥肥地果個好似ok架喎
同埋我冇講過衰左拍出街冇問題
樓主而家屌緊注脂牛?我翻睇成個post都無見到樓主討論注脂牛

都係個句,同一個句式唔代表邏輯內容一樣
我希望你睇得明「唔鍾意唔好覆」背後同「唔鍾意唔好睇」背後性質上嘅分別,上個回覆講左有咩分別唔再解釋

你屌注脂牛無問題我無意見
屌佢content個下唔係無事搵野追擊?
百貨應百客~~~
明白嘛
回應返你個邏輯先
自由
無論睇/覆, 只要合法都有自由去做

馬田係Youtuber,有fans自然有 haters.
上面叫人唔鍾意就唔好睇
所以我回應返唔鍾意就唔好覆
係基於自由
呢個我煮過好多次
其實babish係跟足Julia child先咁多野
啲煙肉同菇都係配菜 可以唔放
著仔都係optional
基底係紅酒 湯 牛肉就得 (湯包含法式三寶 香葉 thyme)
茄膏同麵粉都係濃汁
不過做齊哂Julia child個版本係幾好食
邊度有好食既食?
想試下pro既係咩味道
得啦 知你鍾意睇
擺明係kill time娛樂片
賺錢都講到十惡不赦咁
我睇你真係冇煮過餸
佢果種燶既黑已經唔係一陣間既事,
再者如果佢煮過知會燶都唔會開大火,
如果佢知, 轉左中細火都燶成咁, 佢果兜野應該都放左起碼5分鐘冇睇
依家佢一係就冇煮過
一係就冇心煮野食
唔理佢係邊樣, 冇心煮就唔好出片教人啦
出到書啲盲粉仲話咩唔係教
頭盔照戴錢照袋
馬田D片好寫實, 跟住都煮得番一樣
細節位講得好仔細
哇!多謝g持先!!
不過我啱啱開一個月十條片都未有

我真心推介哩啲youtuber:
中文:
- 星星師父(有料!有一排日日食lunch煲佢啲片,超鐘意佢個人風格「咪就係咁囉」「喂星星今日又煮咩啊 咩都無嘅」,最緊要係黃的!)
- Masa (日本溫暖大叔味好正 「hen巧吃的」)
- 張媽媽(一啲啲食譜可靠喇,但人在外國睇哩啲好港式師奶面對鏡頭嘅微尷尬,一解鄉愁)

英文:
- Joshua Weissman (個格有少少衰)
- Serious Eats (網頁有更多嘢、founder本書The Food Lab超正)
- Bon appetit (無娛樂性,但可靠)
- American test kitchen (無娛樂性,但可靠)
- Paillin’s Kitchen (靚女泰菜 利申:我係真絲!)

純欣賞、但唔會跟住整(煲哂!!)
- 肥丁 (個名改得好柒,但係高質)
- 菓子君(啲嘢靚到痴撚線,但有少unintentional嘅笑位:有一集佢請咗個真毒撚朋友上來)
- Alex (法國型仔毒撚極認真做”無聊”嘢)

下面哩個回覆有講星星係黃㗎
你都做咗廿幾年人,點解仲係咁廢?
自由門檻推到咁低無討論空間啦
有人係有做怨婦嘅自由
人都有出軌自由
學生有唔交功課嘅自由
做父母有重男輕女既自由

佢地行使緊佢地自由,全部上面唔需要屌天下太平

既然你睇唔明我解釋下
問題係當你行使你嘅自由個陣(開post 屌content)你影響到人(馬田,剩講post入面內容)而無任何實質指控佢(佢無講注脂牛架),唔係無事追擊撩事鬥非係咩?

啲人屌樓主係屌緊佢撩事鬥非錯誤使用佢自由
除非你話撩事鬥非係正確態度啦
你先有冇煮過餸煮過計過係唔會燶,當佢真係失敗都唔應該放條片出嚟啦。
留言者干涉嘅何嘗唔係樓主嘅利益(自由)? 叫人唔好睇 你明白未

我個回覆簡潔亦清晰,重點講左係自由,你就無限擴展到邏輯問題
傻的嗎要燶點洗5分鐘 你真係煎過pancake?
只係想講 煮過唔代表唔會失手
你要屌既大可屌佢咁樣都拍出街
屌人唔係唔洗邏輯的
唔好侮辱甜品師傅啦
甜品類整出嚟都唔掂
咁樣就叫無限擴展?我只係將你有自由就可以用推到去有自由應唔應該用你個論點就收左皮喎

我地係干涉緊架邊個叫佢撩事鬥非先
內容農場都係免費
照你邏輯其實都唔應該就佢啲過期資訊作出批評
屌人轉貼內容農場都係麻鳩煩
經營網站都要錢要時間真係開善堂咩

利申一早覺得youtube開始變內容農場
例子有愛莉莎莎嗰次分享肝膽排石法
我係話如果佢煮過知會燶就唔會開大火,
咁中細火都咁起碼5分鐘冇睇
你斷章取義我dum落岩漿1秒都可以燶添
何況你未煮過都會mon住, 反下個邊睇下有冇燶啦
琴日先煮完既野都可以失手? 仲要燶成咁??
根本燶過就會知道應該要點避免, 已經唔係話學gordon ramsay整wellington beef啲高難度野
你煮過pancake, 第二次要唔煮燶, 真係好難?
好明顯就係冇煮過先燶啦
咁我唔係佢, 我冇證據證明
可能佢真係有煮過都未定
咁如係第二次都整燶咁廢又冇心機整不如唔好拍片放上網啦
煮燶野都有人幫佢兜
護主真係唔洗理由的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞