[音響撚]音響HiFi討論區(9)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
Sony 電視 + 三叔 soundbar
同我一樣 但係我arc正常 Earc先出事
聽歌同睇戲好難一套搞掂
MK有套5.1,20K左右,加隻AV AMP就得
有淨再諗聽歌
https://www.youtube.com/watch?v=6y6_QaY1cGY
電腦用模擬器出,但唔知係咪24bit
電腦唔得,基本上要iphone/by pass 左stc既 an機個啲磚
個廳大慨係咁
我覺得唔係太 friendly,建立 playlist 唔方便。另外唔知係咪我對耳有問題,我覺得好似經 DLNA 播歌嘅音質好似差過就噉經電話 app 播
同埋屋企本身有部denon 1802
唔係好明
我用電腦既Android 開MOOV
但輸出會變左唔係24bit ? 咁係咩質素?
我試過download flac 用電腦播,係有唔同
唔好意思,音響白痴一名
朋友送咗個onlookers nr 545比我
上網睇過咩前級後級,唔太明

想問我就咁買對喇叭就得定係要買多個pre out?
40-50k預算,大把野玩

部天龍1802忘記佢,啲spec過晒期

Amp:DENON X4700H $11000
前置:
MISSION LX-4 MKII 2路座地喇叭 $5080 /
MISSION ZX-3 2音路 書架式喇叭 $9888
中置:
MISSION LX-C2 MKII 2路中置喇叭 $2430 /
MISSION ZX-C1 2音路 中置喇叭 $5100
後置:MISSION LX-3D Surround MKII 2路環繞喇叭 $2230
反射喇叭(放前置上)::MISSION LX-3D Surround MKII 2路環繞喇叭 $2230
重低音:BOWERS & WILKINS ASW-610 超低音喇叭 $7300

仲可以玩埋5.1.2,atmos音效

如果放得落ZX就買ZX,高一級,啲聲通透、實在啲

啲價錢喺成人影音個網搵,應該仲會平少少
如果唔超預算,擴音機升級去6700仲正
都係果句,行一轉旺角,試真,啱聽先決定
即係基本上都係得48k
下星期會出去試下
唔該哂你巴打
唔係喎我用模擬器,再用電腦出96k , dac 都顯示96k , 同埋首歌detail 左
DAC show 係96 K? 咁應該出到 模擬器應該無stc 降grade
Dac show 係96k , 更高都得,因為電腦係可以出
但唔知模擬器有無限48k
https://www.spill.hk/audiovisual/3-methods-to-enjoy-moov-24bit-hi-res-streaming

其實也可以通過安裝 BlueStacks 這類 Android 模擬器,再將電腦外接 DAC 來達成,不過也依然受限於 Android 的 SRC,只可以聽到 48kHz 的 CD 音質了。

—————-
我無試過用模模擬器,純粹找多啲資料,大家傾下
如果模擬器可以bit prefect咁輸出,就抵玩了
要問下電腦高手但照計模擬器應該唔會有src ? 因為係用電腦既 hardware ?
我見有d Android 程式可以 bypass src
不過其實cd 都係44.1k , 96k 好似係多餘,大部分歌都無,新歌新科技先有,但有邊個會聽新歌
研究緊,電腦顯示係出到,但唔知係咪真,有無辦法 test
岩岩響thomann 買左對喇叭,睇下之後分唔分到48同96k
就算模擬器冇,Windows 都有 src ,除非模擬器都行到 wasapi/ ASIO,係做唔到 bit perfect

冇玩過 moov ,乜佢冇桌面版 app 咩?
頭先試過 foobar2000 播 flac, 音質好過MOOV
桌面app 得320aac
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞