[音響撚]音響HiFi討論區(9)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
如果用黎打機,delay1-2秒都好無癮
我聽歌睇片都已經好冇癮,仲攞嚟打機,仲要上網完全冇人講過 sync 埋一齊係有 delay 呢個問題,班 reviewer 食咗屎?
單隻用又正常,係 sync 埋一齊先 delay,噉你主打 multi speakers experience 係做緊咩?有 delay 點解我唔買一隻 Home 350?
仲有有時用 HEOS 播播下歌會自己 cut,跟住落下一首歌,時間軸又冇得畀人拉時間飛歌,想點?音質好又點?體驗唔好都係嘥氣
我插電視都係咁,呢樣野有啲失望
不過 用佢HEOS apps 可以直食 DLNS server 24 bit flac 好正, 我諗佢都預你用曬無線方案,Spotify 個啲
咁大件事,冇人講嘅?
用電腦藍芽連線,試下會唔會好啲
用藍牙聽電腦嘅 24/192?
我用ae5 soundcard 唯一原因
土地問題到dac都冇位放
起DLNS server 再經apps 聽最好
其實D&M果個HEOS app好唔好用?
好少人讚佢,多數都話一般般。
好friendly 又唔算 但基本野都齊

咁既價錢食到24bit 直出係佢優點
我原先用緊pi Volumio,身痕想買SACD 30n
dac有唔同size,睇你有幾多位放
但係我冇理由電腦聽歌睇片就駁 SRS-ZR7,純聽歌就 Home 150 咁嘥位啫……雖然啲聲好靚,低頻好過 SRS-ZR7
我本身有 DS920+ NAS 嘅,但係唔係用嚟擺歌
我直接擺廳電視兩邊 ,望力Spotify 同DLNA , 之前痕拎條aux 駁電視就發覺有dela
但係如果買啲 1 開 2 嘅 splitter 分開駁兩隻喇叭會點呢
佢 pair 要用apps 經 Wi-Fi control
我都俾國人 同 post76 個YouTube 少少fake 左
我以為有airplay 但原來pair 左就無得用
Moov 果啲用唔到 ,好在Spotify 都就快出HiFi
想問下各位 屋企部soundbar 插hdmi arc
但一直有sound delay 情況 會係咩問題
已經有用4k cable
有無人係用MOOV 24 bit 聽歌?係咪真24bit
佢有 但要駁出黎食24 bit 好煩啊
所有無線方案 唔得
Arc 都delay?
電視同soundbar咩牌子
我講緊我完全唔用 Spotify 嗰啲,純粹喺電腦插一開二分線器,兩隻喇叭唔 pair,單獨播分線器分咗嘅左右聲道
可以分到兩聲道 一條線 一邊聲?
唔知啊,想試
我覺得24跟16分別唔係太大,要好留心先發覺

同埋最慘係得好少歌有24bit
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞