[音響撚]音響HiFi討論區(9)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
代理初初引入iFi 個陣係幾抵玩(我估係推廣價啦),當年玩過佢 iUSB 第一代同 iDAC 2

後期加價真係買唔落手,而家個價叫做合理返,佢 d 補品我仲係覺得係偏貴,佢似係賣技術多過賣用料

用過 iDAC 2 玩佢個GTO 技術,係幾好聲嘅,但我就比較鍾意 bit perfect,原汁原味唔玩升頻,唔太想玩 d 咩特別數碼技術
HD700朋友
HD800(s)先係似d喇叭個種結象,HD700真係做唔到
應該係話HD800(s)係特登做呢樣

除咗koss,平頭塞對於模擬d聲係身外傳呢都係好得
ifi zen dac夠抵玩
呢兩日睇左好多片
話16 bit 44.1 已經好夠
24bit 果d 係多9餘

係咪因為根本以前d錄音係無咁高質,只係夾硬upscale
你指MOOV?

Btw隻CD如果錄音係正,啲器材又好,已經好好J

archphile developer話,好嘅音響系統,係搞掂44.1/16好聲就得,其他都係多餘嘅
駁DAC aux in就可以skip咗A100個解碼?
如果我用dap3.5 out會唔會好過usb入A100?
Dac 然後用rca 駁喇叭
A100 駁 usb 即係用內置dac
有明顯分別
有冇巴打有經驗整cd機,部馬仔8006突然大左柴播唔到cd...😭,定係攞返原廠整?
Read 唔到碟?
攞返原廠整比較好, 而家新機好似幾難搵到配件換
想買對adam t5v 黎俾電視用, 但部電視得光纖output, 咁我中間要加啲咩野先得呢 ?加部interface ?
電視用sound bar 唔係好d咩
鍾情兩聲道呀師兄
但我今日試過,dac 用24/96 同16/44.1 係有分別
24/96 係清d實d
其實係咪部dac做左upscale ?
咁呀,加個dac 有optical in 既,再去喇叭
不過未見過人咁用
睇下其他巴打點講
通常 DAC 唔會主動去 upsampling, 係睇你 DAC 或者電腦軟件設定
應該係你個 source 係真 high res
大佬們對線材有無咩建議?有d人話無分別
但我部dac 無跟電線,拿左買ls50w 時送既isotek 用
之後買番條20蚊線換番落去
係有分別喎 搞到而家想買多條
大家有無性價比高既推介?最好1000樓下
Gotham

三頻平均,日後升級再放二手都容易

同埋價錢真係唔貴
我都睇緊Gotham , 係咪ambago audio 度買?定係淘佬
Gotham 用家表示抵玩
Ambago 或者Labkable 啦
同isotek 果d 分別大唔大?
估唔到dac 電源都有影響,真係諗唔明
電線比電落火牛咋喎
玩電線先貴

開頭我都咁諗,整左條gotham俾DAC,不得了
我覺得電線效果比RCA同XLR更明顯
天價嘅就唔知啦
我 85025 用喺 DAC 同 CD 機,真係冇投訴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞