[音響撚]音響HiFi討論區(9)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
新手請教:

平時用Spotify + 漫步者A200 聽歌,不過聽舊粵語歌唔多夠。

想提升個喇叭功能/ 音源係咪要加個DAC 就可以?
Lumin d2?
有咩評價
咩budget ?
睇佢因成本同量產問題,兩份左右聲道一模一樣公板接頭位冇改位,DAC,同LAN,電幾份野固定接頭,方便加減換位擺,基本上冇考慮走線問題,見到佢咁搭線要將成部野拆晒真係小朋友都識

睇佢遲啲出CD機或者多啲功能可能都係呢幾份野再加其他板搞掂
做左少少功課,Audioengine D1 24-Bit DAC ( $1500 ) 樓下都可以
我覺得呢d價位dac 同a200 內置既無咩分別
等高手回答
我dac 用85025 好似唔夠力咁,係咪要換85055
其實我唔太知,都係google 完有人介紹dac。 其實$5000 樓下都可以(對喇叭都係$4000 左右
ifi zen dac
唔夠力點會關部dac事?
唔多夠係指邊方面?sportify得320kbps唔建議投資太多,一係轉tidal先。

仲有,升級最有感覺一定係換喇叭,A200本身有dac你諗下佢擺落喇叭既錢有幾多。
有試過用tidal 聽完英文歌,所以先知唔夠(想開大聲d,d聲已經開始拆)

A200 有d到喉唔到肺
咁要換過對喇叭,換啲單元大啲既,輸出聲壓大啲既就得
剛買左半年
無問題架,airpulse應該唔洗蝕太多。唔夠大聲你無得揀
其實會唔會係壞左,你開到幾大聲開始拆?左右聲道都係?
其實唔叫拆,只係無力( 平時係鴨記聽到個種又清又力的感覺)
唔識點形容,音樂感唔夠?聽落去d聲無咁出
因為之前用條isotek evo3 premier , 節奏感同個feel 都勁d
我買左a100 , 3星期就換左
你邊度放?
未放擺番落箱咋
Review33 應該易放
噤用著先,遲d 再換
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞