[音響撚]音響HiFi討論區(9)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
感謝大大
YU 球面高音會唔會同A80個鋁帶差好多?
感覺上EVE203會好玩過YU, 有AMT高音價錢又同A80差唔多
要短短地又要爽,可以聽巴赫
一套well tempered clavier有排聽
應該唔會,其實鋁帶高音外國喇叭廠已經唔多興,做得好成本高,BL值低

抄嘅
BL(磁力):間隙磁感應強度與有效音圈線長的乘積。單位:(T*M)。

BL值低:相對球頂高音而言,鋁帶揚聲器由於振動部件位於磁隙之間,因此磁隙較大(約等於振膜寬度),磁通密度不高,加上鋁帶長度一般比較短,最終導致BL自然較小,獲得的驅動力有限,這算是一般鋁帶揚聲器的缺點之一。

EVE audio SC203 係連運費唔止3千了,多33%左右 加多少少系列都唔係咁 by the way,Kanto YU突然唔送香港

https://www.thomann.de/intl/hk/eve_audio_sc203.htm
我記得睇過氣動式高音優缺點,搵到,又係一樣,做得好成本高

https://www.spill.hk/headphones/what-is-air-motion-transformer/

http://www.myav.com.tw/bbs/showthread.php?threadid=422355&pagenumber=0

所以其實半球式高音,鋁帶高音及氣動式高音都有優缺點,做得好唔好先係關鍵

唔怪得咁多貴喇叭都係用半球式,似乎真係一個cost effective選擇
咁同sonos soundbar 比邊隻好聲?
呢隻冇聽過

老實呢類型wireless speaker通常唔係賣音質,係賣方便整合智能家居
氣動高音做得好嘅廠唔多, 如Elac, GoldenEar 等質素較有保證
唔知咩人會買 近年真係聽都未聽過有人買 passive bose 喇叭 問都無人問啦
跪求3000蚊budget有無咩無源喇叭推薦,二手都可以
咩amp
用緊denon home 250整多隻做雙聲道提升會唔會好大電視係咪就咁插左右3.5mm都得
有冇用緊既巴打解答
Denon Home 350 扣完 promo code,用埋滙豐 Red 卡畀,網上簽賬 4% 回贈,食埋 $180 獎賞錢回贈,總數 $4,524,抵玩?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞