[音響撚]音響HiFi討論區(9)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
部509x賣到斷晒貨 試都無得試
有錢真好
朋友想買amp無得試啫
支持直接攻頂唔洗心思思換機
買cambridge我寧願買yamaha
用呢舊定加舊 usb audio bridge ? 例如singxer su-6 ?
Cambridge Audio 出咗部單聲道後級

https://youtu.be/aKziOOE2dEg
依舊應該有用啲

唔知係咪因為拎開咗個板車, 擺咗上個機架上面, 啲低音好似好咗.

希望遲啲可以揀多一部啱心水嘅cdp同埋黑膠唱盤

不過搞完呢一度就要搞下面嗰啲嘢...
影音分家,堅隻架係淘寶鼎源?
係鼎源, 不過下次應該唔會買, 啲腳嘅手工同埋用料有啲差
我都用緊,手工真係但幾百蚊層嚟講算係咁,起碼都穩陣嘅
新手想問Class A 同 Class A/B Amp起聲音上有咩分別? 有冇話邊隻適合啲咩音樂?Class A 我見起power 上普遍都細啲,會唔會唔夠力推座地?
聽聞深水埗永盛都唔做
用緊EDIFIER A100, 想平平地加多個DAP 提升下. 考緊緊 IFI ZEN DAC 同 TOPPING E30 , 2部價錢功能好似都差唔多..想問下大家有無意見邊部適合D 
係唔係做埋呢個月?
可惜,一陣去送別佢
Class A vs Class AB

https://www.acquitek.com/difference-between-class-a-and-class-ab-amplifier/

https://blog.xuite.net/hajazz/yqparts/176621281

唔會推唔郁,watt 數字冇意思,好多峯值得嗰一吓,主要係咪可以連續輸出,Class A好多係大電流設計,唔通金仔E800 得50W,Class AB嘅金仔E480會推得郁佢推唔郁?

當然唔會
利申e480 用家
買之前都比較過
Class A 尋味係比AB 更analog
但相對地唔好處係較AB熱,亦要時間warm up
同埋如果仲會聽快歌
相對地係慢啲
無咁激情
AB 係平衡啲

不過呢啲無話好唔好,只係個人喜好
而且大部份情況係A 貴過AB
budget 已經係重要考慮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞