[音響撚]音響HiFi討論區(9)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
友誠 10 樓個間好似執笠
mark 仔仲有機出,no.5xx, no.5xxx系列,香港就少見,上世紀HiEnd嘢,2000年後主力搞汽車音響,而家做到幾出名,凌志LS500H裡面套汽車音響就係mark仔嚟,23個喇叭嘅系統,部車香港賣17X萬

而家嘅mark仔冇聽過,就睇圖而覺得CP值唔高,睇吓個遙控就唔開胃,幾千一萬嘅Chi Fi做得靚過佢,有段時間強國制,價錢冇平過,據報家陣墨西哥做,汽車音響多數係

可以去車台問吓啲揸凌志LS系列嘅巴打,對於mark仔有乜評價 或者行開凌志陳列室,咪話想試音(講吓笑)
多謝指教,Mark 仔可以out了
咁LSX一定好過生果homepod囉,homepod叫做識響就係咁

喇叭系統先天性有優勢,利用箱體外空氣空間盡量模擬/還原錄音室錄音,聲音比例更接近真實,可以自然營造出上下左右前後音場,耳筒耳塞先天就冇呢個條件

簡單嚟講耳筒係模擬喇叭,iem模擬耳筒
係,華仁影音摺,繼曾福琴行之後另一間老舖執笠

我幫襯佢買過Nexus電話,Sony MDR-1R MK2耳筒,Sony SRS-XB30藍牙喇叭,仲有部canon嘅傻瓜相機,過兩日睇吓有咩平嘢執
友誠嚟講華仁我真係未入過去,國際,阿二就幫襯過

以前旺角音響未執,多數喺個度買嘢
FB 睇到係
今年我諗隨時會越摺越多,經濟轉差
講開耳筒,班 reviewer 講到某些耳筒都做得出喇叭個種音場出嚟,都唔知係咪腦放

我用開 HD700,係咪我對嘢太 cheap 呢,完全 feel 唔到

喇叭反而距離1.6m 咁聽,雖然玩唔到上下,至少左右,開揚個種音場俾到我囉
雖然華仁係老牌音舖,但我睇其他討論區或二手網,近年好似好少人提起話自己器材喺華仁買咁

院長就反而成日有人幫襯
一定係加埋腦補,原理都唔同,你話耳筒容易聽到比喇叭嘅弱音唔奇,但做出喇叭嘅音場就大有保留。

所以koss耳筒真係超超超值,原諒我要用3個超字形容,佢雖然係平價耳筒,不過佢可以做到幻覺,聲音唔係聚哂喺頭頂,會覺得有聲音來自耳筒外面

就算玩音響,我覺得都要去亞馬遜US買個kph30i或者ksc75, 次選porta pro,或者買哂佢,唔開喇叭插落去擴音機headphone out聽

btw. 金仔E600個headphone out好渣,唔使期望
錄音室錄音據報先前係用close back耳筒監聽,混音就唔一定,可以係semi open或者open back,但最後會用監聽喇叭做監聽整個製作符唔符合預期,先用單隻測試,然後就兩聲道

聽番嚟嘅
呢隻我諗真係好少人用過、聽過
華仁記憶中都係開咗十年,同友誠其他舖比算係資歷淺㗎啦
好似唔係,先頭喺波鞋街有棟好舊嘅商廈,近永成定萬成,厚嚟搬去友誠大廈嘅,我記得買電視幾有入過去睇,舖面細好多,行樓梯
唔知係舖頭食水深還是代理食水深,所以音響舖家陣係惡做,大家會識上網格價,代理提供嘅1年保養,差價仍然係過份,外國都係有保養,隨時長過香港代理

睇吓Tannoy Gold系列同Adam 系統嘅主動喇叭,幾乎貴網購1倍,就算加5、7舊水運費,仍然平三成以上,所謂提供咗保養,通常唔係運氣差,正路邊會1年就壞
果間好似都係07~08年左右開,再以前出名賣電視果間係華仁會,係另一間同華仁影音冇關係嘅公司嚟
其實食得最大份嘅隨時係業主
但部份牌子,例如ifi 嘅香港舖頭買係平過網購,唔計運費都平過喎
話說我見到d台仔話要幫個箱加個底座d聲會再正d,你哋知唔知係咩原理個原廠座1300蚊都幾係野
係可以做到距離感同音場,讀書果陣粒耳機已經做到,但當然無喇叭咁闊,但都唔弱
不過要3單元以上耳機
已經十年無聽,唔知而家會有幾單元
應該舖頭食水深
有d明明大陸做
運費咁平,點可能貴過外國
同埋香港市場細,無得揀,咪可以賣貴d
ifi當初係大陸平過香港,後尾d人去淘寶買先焗住減,同埋而家網購都係平過香港少少,但係差價唔多,比幾舊香港保好似抵d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞