[音響撚]音響HiFi討論區(9)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
之前有巴打話一對咁用會有delay

你排一排文
爬一爬文
千撚祈唔好買多一隻 pair 埋一對用,你會後悔
Q Acoustics 3020i, 啱啱$3000
同dali spektor 2比呢?
Spektor 2 無聽過, 睇 review 都唔錯嘅, 個人覺得 3020i 啱雜食, 樣又靚仔啲又易推啲
klipsch
仲有 wharfedale D320呢
Spektor 2啲聲有啲乾,要搵部靚同暖少少嘅amp(可以試下馬仔入門機)先聽得落,喇叭線同rca線都要換返啲好少少嘅(有牌子入門線都咁)
Q acoustics未聽過實物
所以我覺得不如儲多一倍錢買b&w606仲好

巴打買左?
我用緊
諗住佢 pair 埋兩隻喇叭係好似平時啲 2.0 喇叭噉,原來唔係嗰回事
有用緊其他?係差成點
總之你唔 pair 嚟用就正常,pair 嚟用就真係純粹用佢個 HEOS 播歌,因為一隻喇叭駁 AUX IN,另一隻喇叭係用無線做同步,所以係會有 1s - 1.5s delay
唔可能用嚟睇片
啱啱研究緊ARM CPU base SoC Tidal Connect,發覺有人寫咗ifi audio DAC program

https://github.com/shawaj/ifi-tidal-release

如果怕複雜,有人寫咗個 install shell script幫助安裝

https://github.com/shawaj/HiTide

正路睇可以安裝喺Arm Linux 嘅 Audiophile OS, 無論Volumio, Moode Audio或者PiCorePlayer估計都冇問題,由於我冇Tidal 戶口,有興趣可以自己研究
Demon home 150 x2 路過,
唔駁AUX OK ,齋用 Wi-Fi 玩 Spotify 同DLNS ,佢雙聲道個結象幾靚,但真係支援少 連 air play pair 左都無埋
真係 預你只聽Spotify 同自建server
你兩隻距離夠闊擺佢pair 左個結象幾靚
但AUX 插電視會delay
aux 都delay ? 咁似係OS問題喎,老老豆豆,我部罪大55X9000E幾年前產品,用藍牙駁番罪大SRS-XB43藍牙喇叭都冇delay,用電視機個Headphone out 駁XB43 Aux都冇問題,咁天龍個HEOS真係要改善
唔pair 佢好似無delay 似係pair 左 個係線雙聲道要等個buffer 做得唔好,btw
我擺廳兩邊用Wi-Fi 聽歌係幾正既
如果無線 想無問題 同價有 Yamaha NXN500, 插頭齊 ,有Wi-Fi ,左右兩邊有線駁 廳
應該無delay 問題,再唔係大牌KEF LSX /LS 50W
有interlink好過無線駁,實唔會有問題,一向認為Yamaha NS500抵玩過好多wireless speaker ,包括KEF LSX
NXN500*
睇用途 好似我咁 純聽串流同server 就問題不大 兩條電線就搞掂
有咩特别賣成5千咁貴?
Home 150 湊夠一對立體聲都差唔多 $5,000,但係竟然係有 delay
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞