[音響撚]音響HiFi討論區(9)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
Edifier 係首選
正確講 preamp 將 analog signal電壓放大,後級amp將個power放大
power包括電壓同電壓
就當用電腦或者電話做訊源,最簡單係買Edifier airpulse A80, 已經有齊所以輸入,藍牙version 5.0 支援aptX,USB輸入解碼 192/24, 價格dot com list price 3150

唔想Chi Fi, 買ifi zen dac + Kanto YU, kanto YU 有RCA輸入,同藍牙4.2 支援aptX, amazon 價 https://www.amazon.com/-/zh_TW/dp/B084YZKVTB/ref=sr_1_1?dchild=1&keywords=kanto+yu&qid=1616369523&sr=8-1 , 環球通用電壓 100~240V 50/60, 係買個插蘇轉頭

ifi zen dac 係解碼耳擴及pre amp 3合1, 有USB 輸入,可以解碼MQA,DXD,DSD, 及PCM 384/24,有RCA輸出及4.4平衡輸出及耳筒輸出, 以RCA 輸出駁Kanto YU
價格dot com list price: 999 ,裡面已有USB線同RCA線

A80好處係輸入多,電視機可以用光纖輸出聲音比佢出聲,少件嘢,配件齊全,連喇叭16度卓面底座都包埋,乜線都有齊,但解碼能力不及ifi zen dac,而且tidal 冇得用MQA解碼,冇咗耳筒輸出,冇得選擇駁耳筒

Kanto YU係加拿大牌子,ifi zen dac英國牌子,都係強國代工生產,呢個組合駁唔到電視機,冇光纖輸入,但多咗2個耳筒輸出口,唔駁電視機比較實用,喺Amazon 買kanto YU可以順手買多個Koss KPH30i耳筒,喇叭耳筒兩用,保證冇得輸

音質就自己親身去試,價格 dot com 隨便搵到edifier airpulse a80報價舖頭,腦場多數有demo試, kanto YU香港唔知有冇,但Kanto YU4就價格dot com舖頭有得試,兩者一樣嘅,只係YU冇咗光纖輸入,唱頭放大(可以接黑膠唱盤)呢啲嘢,其他全部一樣,聲都係一樣

ifi zen dac 都可以喺價格 dot com搵到demo,呢個可以比tips唔會差,信我可以唔試,我有portable 版本 ifi hip dac,兩者大部份相同,最多係推力唔同(耳筒),hip dac冇lineout但支援iOS bit perfect

想要駁埋電視機又想用YU,咁就DAC改為FiiO K5pro(Chi Fi強國製),價格dot com list price好似1200蚊,呢個我都有,唔差,佢有光纖輸入及同軸輸入,RCA輸出及耳筒輸出,聲音同ifi hip dac比較冇咁暖聲,同冇咗bass加強,三頻均衡

YU可以較高音及低音強弱,ifi zen dac有低音加強,如果覺得唔夠可以開埋佢 boom boom聲,hip dac我用冇開嘅

呢兩套組合我個人會揀ifi zen dac + Kanto YU,功能上多咗聽耳筒,解碼能力高出好多,都有藍牙aptX,聲音就非常個人最好自己去試

兩套組合都唔會差聲,可以保證呢個價錢打低1對生果HomePod pair立體聲而且平過佢,你想要airplay好簡單,買個Raspberry Pi 3A+/B+/4安裝volumio/moode audio就有,接去A80或者ifi zen dac取代windows電腦就得
咁啱研究緊用3-4000蚊整套微型音響,遲啲可能會買,RPI4做source, 發覺都唔係1定Chi-Fi, Kanto喇叭可以做到,睇review評價好好,香港有地方試聽
金仔都話自己係合併擴音機 但好似搵極都搵唔到佢解碼能力
HomePod 鎂299 ,唔係平啲?
合併機淨係講前級同後級
DAC唔計的
home pod pair
前級同source,解碼係兩件事嚟
1 pair 先立體聲,我去生果舖買camera kit, 個精靈服務好好,水我用apple music 唔得水我買HomePod ,叫佢開嚟聽吓,非常差,基本上2CH音響嘅音場係冇,聲音平面嚟,冇任何解釋力冇任何尾音,買藍牙喇叭好過佢,我建議嘅最少會有2CH HiFi感覺, A100 & A300我都聽過的,我自己另一個唔常去嘅單位有對edifier S880DB, 1400蚊用RPI3 Volumio 作為訊源,離牆10吋擺電視櫃面,電視機光纖輸出駁埋入去,左右距離2米,細細喇叭大大聲係多少甩箱嘅,雖然音場唔係闊,前後感都有多少唔係平面嘅,低音都有,人聲真係算係咁,柔和兼耐聽嘅

連RPI3 只係千7,8蚊,已經有Airplay,Spotify ,Webradio(仲有好多係lossless 播放),所以我肯定a80 3000蚊都唔會差,睇唔到點解要買HomePod? 除非全屋都係生果嘢,又唔會吹求音質

貼啲Volumio 嘅功能,Shairport-Sync 就係AirPlay ,內建嘅web radio 同 Spotify plugin,及podcast

ipad, 電腦,電話乜都可以做控制,有瀏覽器就得
not mini

有冇ching買cd買撚到窮?
本來以為自己已經買左好多 夠聽
但上utube聽聽下又發現 喂 點解一大堆Mozart咁好聽都未有
買信和二手,慳好多,部份新CD死貨冇人買當二手
我已經成日上去行但搵到腰痛
最近發現中環寶韻都唔係好貴
買左隻sacd都係百二蚊今晚放工再去搵搵
ching你地買古典會買新錄音定70-90s果d大師錄音?
新果d 好似大棚好多但大師就經典演繹
“亂”咁上網試聽就係會咁,又或者 320k 串流都好,總要買返隻 CD,音質好 d 先安樂,先叫自己擁有

雖然都有聽少少古典樂,多算入門或出名個 d,但好彩唔算沉迷
沉迷古典樂,又係一個無底深淵
唔係前级=dac =解碼咩?
唔同架 你睇番#771漫天飛花個reply
冇聽開古典的,主要買Jazz 或 Rock CD 古典樂通常以Naim Radio Classical 串流,FLAC嚟嘅,我都唔識,朋友嚟純粹扮撚哂嘢only, 唔同你哋真心聽開
喂我都有買john williams 果隻仲重課sacd 音效我覺得好好但d音樂我麻麻地岩聽
另外仲買左2021維也納新年音樂會呢隻首首歌都好開心好正 呢排聽最多 黎緊想買92年 kleiber指揮
交響果d 好多太長 除左貝多芬莫札特 之外 我要上utube聽過岩先買
呢排通常買piano既sonata 同埋concerto 都係買莫札特多
佢d野冇咁複雜但又好好聽 冇咩理解可以享受到好多樂趣
好驚d古典好艱深 要好明某一d野先識聽
係呀屌 雖然上網係大把有得聽
但放隻碟入部機播 先唔講音質果d野 淨係擁有果下都已經贏晒
小弟都係入門初聽 好克制地買都買埋唔少 就黎冇位擺
我就快要犧牲張電腦枱用嚟擺 CD
仲有金仔合併機唔包DAC,要另外加咭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞