[音響撚]音響HiFi討論區(9)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
如果十年八年唔諗住升級喇叭一定夠哂
過分音器德國造
有無高手可以解答下

我用Gotham 82025 電源駁dac , 高音會刺耳,聲有d擦
用isotek evo3 premier 就無呢個問題,d聲圓潤唔會擦,動感亦強d

點解兩條線可以明顯唔同,究竟咩原因 唔係大家都係供電咋咩,究竟用萬位既電源線又會係咩感覺
http://www.richcoln.com/index.php/hk/blog-3/7600-blog-20171103-trad

電源線敏感過IC線好多
最近amp同streamer都換咗電源線
聽多好多細節 音場深咗 低頻成個質感都唔同晒
我諗就算上到b&w 707都得?
有人用E270/280玩7系
7系冇問題唔上座地就得啦
試過用e280推sonus faber sonetto iii 都推得幾好 想試下推focal 936
金仔啲機標示watt數好保守,有講細冇講大,唔會計peak嗰吓輸出當係,合併機同前後級都係大電流設計,E270/280推市面上嘅書架喇叭,正路大部份冇問題嘅
有有人用過 Home 350,我聽完之後唔明佢點解值呢個價錢,講包圍感,佢冇,講細節,又差過兩隻 Home 150 pair 埋
我諗金仔同級應該會好力過老麥,除咗聲音取向,個樣都係考慮因素,金仔e270/280最衰就係冇咗個前蓋咁好睇

E270/280推座地我覺得發揮唔哂
我之前CX80同依家MA5300同樣推607都已經兩樣野黎,好力嘅Amp先可以發揮到對喇叭應有水準
350 將雙聲道擺係個盒度 做唔到個音場出黎
班評測試完都係話 一對 150 分開擺雙聲道 好聽過一隻350
我聽過老麥MA7000,都好力的,同金仔嗰隻唔同,佢嘅McIntosh Output Autoformer™ 音響界響負盛名,只係我覺得佢聲音冇金仔嗰隻幼細,同埋金仔嗰隻「華麗」,唔係咁啱我口味

朋友有台聽過好多次,都係好嘢嚟,部機當日同金仔E600差唔多價錢
所以我係咪應該去買條 3.5mm 一開二嚟試下插 PC
因為純用 HEOS 播歌,我覺得好嘥
Home 350 就可以直插 PC,但係要擺正中間,即係要擺喺 MON 下面,我個 MON 成 43 吋,搞到唔知點用
一開二你要個apps 一齊control 到兩隻wo ❓我無咁玩真係唔知可唔可行
唔知啊,我見 facebook 有人噉樣喺一對 Home 350 度整,唔使開 Stereo Pair
有無link 望下
佢講係噉講,實際係咪做得返 Stereo Pair 嘅效果就真係唔試唔知
https://m.facebook.com/DenonHongKong/photos/p.4389232094425832/4389232094425832/?type=3
用緊bluesound powernode 2i
煩惱緊換全新B&W 606 S2 (6千多)
定2手 Dali 皇太子6代好(5千多)

youtube spotify 聽流行曲
駁 TV睇netflix 電視
算雜食

有隻雙8吋subwoofer可駁M睇戲補低音
有問人比較過呢兩隻喇叭?
或有其他推介?
兩隻350 成皮野 堅rich
我試咗啦,係唔得,雖然係兩隻喇叭都冇 delay 出到聲,但係佢係唔識分左右聲道,即係就算我開 YouTube 試 left right speaker test,試其中一邊聲道,都係會兩隻喇叭同時出聲
不過我買嘅係平嘅 3.5mm 一開二線,正常呢啲係咪唔識分拆左右聲道
咁大隻都推得郁?
巴打指 3.5mm 一開二變左+右 mono ?

正常係識,但插落去喇叭 3.5mm mono 公頭負極會接觸到喇叭 3.5mm 乸右聲道正極,應該算係你主動令佢接觸不良

你咁樣插的話,如果你一隻喇叭係兩個低音單元的話,有可能其中一個單元冇聲出,一隻藍芽喇叭如果有兩個低音單元(唔係指 passive radiator),正常係行左右 channel
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞