[音響撚]音響HiFi討論區(9)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
金仔張DAC高唔高質?
我覺得新年音樂會都好正 第一 d歌輕鬆又開心又唔長
第二就係年年都係維也納愛樂配唔同客席指揮玩差唔多既歌
好似feel到唔同指揮之間風格
唔抵買, 而家好似成7XXX蚊, 張DAC咭唯一係唔使多o舊o野佔地方, 金仔CD/SACD機有USB解碼, 應該一樣o既組件o黎, 有就唔使買

金仔CD/SACD機係OKo既, 7千幾加少少都可以有好多選擇

搵到2手平平o地就可以
試下濾波拖板,幾百蚊
都貴呀, 有得去日本睇o下有冇2手, 平就執張, 我部DP410冇DSD native的 雖然我都係得4個DSD files
想平平地玩晒影音
1. AV amp: 幾千蚊ok, 一來做睇碟多聲道,二來可以做 DAC preamp (前級)
2. Integrated amp: 要買有main in (AV bypass)當後級用
3. 5.1 package speakers + 1 pair 高質聽歌speakers: 靈活調配可玩7.1 , 又可以聽hi fi 2ch
4. bluetooth receiver: 千零蚊已經有aptx , aptx-hd, 用opt駁落av amp已經等於一部過萬既network media player
5. sacd player(optional): 睇餸食飯,因為而家未必玩碟啦
我想問如果擴大機係rca output ,個喇叭係蕉插,如果用rca to 蕉頭咁轉去接擴大機同喇叭 有冇影響?
想入坑
本身有隻dap (ak320) 唔想曬
應該淨係買個藍牙喇叭?定係點
筆值三千左右
前級未必有DAC , 有啲只有line in (analogue input) 就算金嗓子E 系,都要加錢買dac 咭,所以我寧願買AV amp 做dac解碼加前級算
小弟見識少
rca 輸出推喇叭無聲的
要駁amp再出喇叭
如果你部真係擴大機應該有 speaker terminal,唔會係rca
係DAC sorry真係唔識野
話說今日無聊裝左NordVPN , 之後試下用台灣KKBOX 既 hifi 音質 (hifi 音質香港未有)
因為moov d 歌無KKBOX 咁齊,起馬無榮光

對比同一首歌,我覺得moov 係清晰d 高質d
大家都係16bit , 都幾大分別

最後決定用番Android 模擬 moov 算
我一直都以為前級就係DAC
都有前級包埋DAC既
speaker out 駁一對喇叭,就係咁
佢有PRE OUT 有MAIN OUT 又有蕉插位 跟住又有LINE 1 2頭都大埋
pre out 出後級 ,即你部AIOS 做前級
main in 駁前級,即你部AIOS 變做後級
LINE 1 2 駁source, e.g. cd player
蕉插=speaker out, 咪駁喇叭咯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞