[音響撚]音響HiFi討論區(9)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
1001 無人開post
冇人玩音響
啱啱入坑 準備退坑
我1000冇諗過開
上個post McIntosh 位巴打唔知買左咩喇叭
我諗未咁快決定,btw 咸片705s2做緊22k 705signature 唔使25
會唔會太平襯唔到部amp

利申:唔識野,呢幾日狂睇review 學緊
話說我睇完review 買左airpulse a100
覺得麻麻地,手痕買左部dac
就番唔到轉頭

想買a100 既巴打諗清楚先,我覺得係唔夠玩的
想請教下,我訂左Eris E3.5,想加部dac budget 1k
暫時睇中ifi zen dac,有無其他推介,新手唔熟
唔會啦,7200 推B&W夠大力會更好聲,不過佢想買座地
咩DAC
Holo audi 泉2
連登用國貨會被屌
唔好理嗰樣先,用a100嘥咗部DAC喎
老麥推b&w, 的確係幾正

https://youtu.be/G384SYAyguI
買左a100 之後有巴打叫我加dac
咁我覺得音源好緊要,咪買部好d
呢部連外國review都話唔錯
點知就中毒,不停睇緊換咩喇叭,有源定買前後級
哪有錢系列
一定唔玩有源,除非冇地方,分開多野玩又可以慢慢上同埋有源賣二手冇咁易

我舊年買咗對607之後都中哂毒
呢兩個月買咗5300同705signature, 食緊樹皮
新手打算升級b&w 603 s2 但係得部rn 803 會唔會浪費咗個喇叭
同意, 有地方玩無源喇叭組合升級容易
Topping D10s 純DAC
又想毒我
因為我響書房用電腦玩,如果再買機要執下d位
我本身全部放響台面
DAC 就可以長開姐,用埋amp 會唔會易壞?

個個都麥記 b&w 係咪真係咁好聲
edifier airpulse A100呢o的一題式有源喇叭, 係for慳位, 電腦用或者客廳駁埋電視, 價錢論聲OK o架喇, 聽慣o左"真HiFi"聲當然覺得唔掂, 好唔好聲通常會同你聽開o既比較

老實3千零蚊駁部板腦玩得, 電視機光纖輸出駁佢, 擺電視櫃面睇戲聽歌打機, o甘多輸入接口仲有bluetooth aptX, 有好評正常不過

你用開幾百蚊電腦喇叭例如Creative o個o的, 換上佢保證感覺好好聲提升好多, 用慣常聽開o既比較嘛
金仔 B&W組合都得, 據報金仔廠方測試機器都會用B&W
我地香港人不嬲諗住有筍野,3000蚊野要有三皮野效果
話時話係咪個個都用 integrated amp ? 無人用 preamp + amp 了?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞