[音響撚]音響HiFi討論區(9)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
冇得喺Linux用,局限多,Spotify 貪佢幾乎乜鬼OS都用到,同佢出嘅playlist幾好
有無巴打知道而家 Accuphase E480 咩價位?想入手
請問大家覺得Kef lsx用嚟做電腦喇叭好唔好
折實4萬7、8咁上下,但未必有現貨要排隊,對上本嚟同朋友買,要等佢直上
冇USB輸入,電腦用USB輸出要買DAC,或者你張soundcard 有TOSLINK 光纖輸出駁佢

一體式喇叭要用USB可以考慮Eve Audio SC203 https://www.thomann.de/intl/hk/eve_audio_sc203.htm 或者漫步者Airpulse系列/s880db(要平嘅話)

亦可以 Adam a3x/a5x + DAC
底板本身有光纖係咪直接駁都得?lsx依個價位係咪算最好?多謝巴打解答先
可能係日元兌美元強
有光纖輸出得。

係咪最好? 個人麻麻
自己睇下光纖輸入LSX可以做到咩嘢解碼,最高幾多

DSD得唔得?係咪得44.1/16 定 48/24, 還是有96/24PCM解碼

呢個我冇睇
睇過評論後可能轉老麥 MA7200,去旺角比較下先
實際聽過好,同埋你聽開邊類型音樂結論大不相同

我自己用開金仔Class A機,E600再換就係E800,聽慣咗金仔class A自然純厚聲底,低頻一浸浸咁嚟,聽老麥就唔啱聽
有冇巴打用Devialet 駁電腦? 有野想請教下
之前好似post過,可以睇下金仔嗰種認真嘅做工態度

https://youtu.be/zKeiST3YrD8
日文聽唔明,係認得鈴木雅臣,呢條友出教科書唔奇,點估都估唔佢後生rock友嚟
都係好嘢
我剩係睇到下面幾點
每部機生產過程出過咩問題,都有record永久保存方便第日維修(放係部機張紙仔)

人手調教Volume掣中位,條片check咗5次先上實個掣,仲有人手嘅震動測試

貨倉用先出先入出貨,恒溫貯存,就算出面熱到仆街都冇問題

咁耐出貨37萬部機,舊年有1600部維修

最近試過73年第一代機都返黎維修過

四眼佬整緊個部85年出嘅機,講緊兩隻牛同塊板嘅嘢嗰啲我就聽唔到佢講咩春
據報佢哋會將大部份維修零件,真空包裝,最少保存廿年,避免零件潮濕等等損壞,所以唔會冇得維修

我未用金仔時,覺得好貴,買咗之後用過摸過,真係唔貴,無論手工到聲音

外國玩家直情覺得係工藝品

聽講佢哋唔可以改嘅係面版香檳金色,社長order
你講零件嗰part條片應該有講到

好老實講做工金仔真係一流,加埋日本人個種認真同堅持態度真係值回票價,聽講冇咩事用十幾年都唔使入倉

個香檳金色一定唔改得啦,已經係金仔嘅標誌等同老麥對湖水藍表

早排係E380同MA5300都諗咗一大輪,不過budget問題都係揀咗老麥,因為要份DAC同埋預多咗落喇叭度
巴打 E380 & 5300 當時分別幾錢
香港好似少人玩 Mark Levinson,巴打有無評價?
巴打我都係最近先聽番大機,以前用Cambridge audio + Wharfdale 喇叭,Mark Levinson試都未試過
已入坑,雖然唔識形容,但係屌打咗homepodbtw用完大喇叭想賣咗隻ier m9係咪正常
正常
喇叭>headphone>iem
當然唔考慮土地問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞