[音響撚]音響HiFi討論區(9)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
仲有lumin d2, 2款都出左2-3年
買 505 要考慮埋加鐘價錢
10-20k 買對2.0 speaker 直插電腦/consle 會唔會overkill?
仲未有目標而家研究緊
對607 係咪b&w607
我見細size 適合擺位 但怕單原細左會無靚效果
唔會,不過要有dac
土地問題好嚴重
得張soundcard
而家用緊edifer s360db
想睇下啲真audio brand有乜選擇
大把CAS條線都唔只10-20K,點會OVERKILL,去馬
未有目標
我對呢啲嘅認識淨係得kef
其他乜都唔識
係B&W 607, 講聲一啲都唔差,咁單元細梗係音場會差啲,睇吓你幾大地方聽
仲有係佢雖然細單元但推得好部amp唔可以太差
最好80W樓上
Adam A5X
終於收到貨了,但係點解個盒要黐晒啲 label 咁核突
正常,空運嘛
新手問下 sound card 同dac 邊樣好, 事關睇中AE9
一定係dac
sound card而家多數得creative同Asus,但唔啱聽歌
聽歌就dac, 睇戲要surround 打機就sound card?
但係點解我 sync 咗兩隻喇叭之後插 AUX In 用有 delay 嘅,噉我買返嚟做咩
其實2 ch已經好夠我唔會追surround
Surround你要有返個空間set先得

同埋sound card都係用其他dac都用緊個d dac chip,所以都係差唔多野,只係一個係機箱內一個係外面
係外面有度好就係冇機箱內唔同干擾,可能供電又好d
dac冇話唔啱打機,反而gaming sound card好多時加埋d奇奇怪怪 gaming DSP,唔啱聽歌用
同埋sound card 選擇太少,dac太多選擇又可能有得試

Sound card 聽歌我只信Onkyo及同時期嘅Asus sound card,個時usb DAC都係剛起步
40-50k 想買一套5.1 聽下歌睇下電影 有咩好推介
兩隻喇叭唔同步定一齊delay?
聆聽空間有幾大?

畫張圖睇下
巴打試埋藍芽、WiFi,睇下有無改善
其實我係插電腦用嚟聽歌睇片,基本上係插 AUX In 嘅,我插是但一隻喇叭,之後喺 HEOS sync 咗佢,sync 完之後播嘢就一齊 delay 1 - 2 秒。但係上網從來冇人講過呢個問題,只係喺本說明書度講:「If you are connecting the AUX input with your cable or satellite box for enjoying TV audio through multiple speakers, you may hear a delay between when you see someone speak and when you hear the audio. This is because the HEOS system must buffer the audio before it sends it out to the speakers so that it arrives at all speakers at the same time.」,喂大佬,你唔係淨係畀人用你個 HEOS 純聽歌咁仆街啩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞