[音響撚]音響HiFi討論區(9)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
請問大家點睇JBL Pebbles
同價位有冇更好選擇
好似話接觸空氣會造成接觸不良,所以對上一次(可能十年前)送修時幫佢包住咗
個 Volume 掣人地係無得人手調較砌落去就係,最多誤差零點幾
但係佢地係可以人手調較同埋要人手較啱位先裝落去
最尾仲話買二手都可以登記,壞咗整番嗰件 parts 會保你兩年
中間扎線好勁,係咁郁 d 線,要較到最細 distortion,即係可以話部部機都有 d 唔同
help
應該唔會有分別
dff同dsf只係個外殼唔同,入面都係DSD bit stream
以前聽講用dff先可以硬解,而家應該唔洗咁樣分
以前d軟解指要將DSF轉PCM再decode,而家就算一條手機Jer仔粒AK/ESS dac chip都可以直接解DSD,所以DSF同DFF而家應該冇分別
電腦喇叭幾嚿水差唔多
再揀都係漫步者嗰啲
用緊 但其實房細用egg duo都唔大分別
利申兩隻用過
係唔知個software轉換果陣會唔會先轉pcm再轉dsf
咁嘅話轉出嚟唔知算唔算假dsd
錄音室都係以PCM為大多數,之後先轉其他格式,所以冇話假唔假
我買files,偏好96/24嘅FLAC, 就算十幾年前嘅DAC,通常都有96/24最高解碼,等同DSD64,聽上去冇乜大分別
Thanks
師兄點買? 我想買日本既24bit 但 mora 好似好煩
Mora 要 VPN + 用 rakuten pay 俾錢
Mora block 咗海外信用卡
冇買日文歌,幫襯hifitrack 同 hdtrack 兩檔
14cm speaker size 有乜選擇?
暫時睇緊kef lsx / audioengine a2
要有源 會插pc / consle
EVE SC203
差唔多價錢KEF LS50 / B&W 606 S2
邊隻好, 打算AMP 用cambridge audio axr100/85
AMP又有冇好推介,
利申: 都會駁電視出聲, 聽膠為主, JAZZ, POP, 雜野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞