[音響撚]音響HiFi討論區(9)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
之叫前減價6900好抵 input 又齊
有啲後悔 不過我set home 150 兩隻平過原價少少 4500 埋單
但係有 delay 喎,純聽歌,唔用得嚟睇片真心唔抵玩
我兩隻喺 Aamzon UK 買都唔使 $4,000
LSX 而家豐澤做緊 $7,800,用 code 平 $500,食埋滙豐卡優惠,回 $400 獎賞錢,扣埋本身 Red 卡 4% 回贈就 $6,608
因為我聽串流同 DLNA 所以我用上黎無咩影響
大家玩過咩牌子?小弟啱啱由head fi 轉hi fi ,大路5皮內合併機我剩係覺得金仔老麥好似穩陣啲,Denon Yamaha個啲總覺得爭小小咁

同埋通常你哋係咪通常budget會放係喇叭優先
電腦音響買邊隻好
edifier g2000 vs creative pebbles v2
平時聽歌 煲劇用
我用緊不過lan線開 我房80尺 都夠用 做電視喇叭綽綽有餘
5皮金仔e480應該最穩陣
近排有興趣整部一體機
有冇大佬聽過以下呢D機, 或有其他好選擇
audiolab 6000a play
cambridge audio CXA81
quad vena II
聽過CXA81 ,用手機藍芽經aptx 播16bit moov, 聽左半首鬼滅調頭走人
分音完全做唔到,一片混亂
喇叭駁b&w 607s2
係,y d 差咁啲
用藍芽都預左 好極有限
如藍芽就話部M唔掂 好似唔係咁公平
睇比啲乜,
音色純度一定A > AB > D
力度 D>AB>A
當然有用其他amp 比較過
yamaha AS1200 駁sacd player 都有呢個問題
luxman l505uxii 完全無問題,無論藍芽dac 或cd player
筆直都唔同,同埋luxman係純amp
5皮內 金仔,老麥,diablo , luxman 4個牌子走唔甩,2手有市場易升級
但音樂係夾人,唔係人云亦云,都係自己親身試聽比較過才做決定
如果1萬內筆直,建議買部denon / yamaha av amp + wharfedale 5.1 玩住先,起碼以後升級唔洗賣走
我成日覺得AV AMP拎黎聽音樂係伏AV AMP太多輸出兩頭唔到岸
入門用番CAMBRIDGE呢D 真音樂AMP好似好D?一係索性買對LS50 WII
AV amp 日後可以做DAC前級,唔會浪費
入門音樂amp 可考慮pioneer, 老實講我真係接受唔到ca 既質素
都係 但可能金仔啲合併質素可能仲好?
金仔邊有 hdmi 同藍芽接收
就算比你買張adapter, 一來仲貴過你部AV amp, 二來張adapter 都係消耗緊金仔既電,做唔到訊源同後給分家
有齊hdmi , 藍芽,opt, dnla, music app 做 controller ,幾千蚊做到晒除左av amp 其他network amp 都唔得晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞