Router路由器 集中討論區(40) 農歷新年快樂 新用家買共碩要三思!

1001 回覆
19 Like 2 Dislike
mx4050是咪有分前期版?
前期4050=依加既4200?
都冇
咩版嘅水貨
等一排睇下會唔會順返
唔肯定係咪一樣
不過傾向買mx4200 寫清寫楚有保障
美馬
如果係夜晚12am 左右可能係auto update bug
Linksys 呢排隻隻都有呢個bug
但係已經Uncheck咗Auto update
同埋試過reload多次Firmware
Shit⋯⋯⋯
我已買左, 又係pccw 1000m⋯⋯⋯
隻ax56u間唔中會自己斷
啱先仲要斷斷續續成半個鐘都係咁
有冇巴打遇過呢啲情況
買返嚟一年都唔夠
公司部ax86u都係咁, wifi 一日斷幾次, 有線就無事
試過有人bt重成間公司上唔到網, 睇返流量, bt用一半流量都無
2千幾銀買垃圾
upgarde firmware?
開心用緊ax86u中
行貨?
一齊屌住用
已經最新
巴打有無特別set過d咩?

另試過無差差多左個hon hai device係intranet入便, 巴打有無試過?
最簡單setting咩都無特別set
之前用埋aimesh ac68u全屋都收到
部68u最後比人濕水死左搞到廳收得好差
請問巴絲asus ac58u, ac68u, ax55
呢3隻點揀好?速度上3隻係咪差唔太多?
r7000係咪冇晒貨了見佢有新出rs400 係咪ok
係咪有 Now e 機頂盒 ?
一樣美馬 我淨係試過成部機hang咗 要hard reset
跟住再 flash firmware hard reset 又冇事
點Hang法?
我試過著長紅燈,冇wifi,固網ping 1.1.1.1係有reply
同上唔到網
又試過長藍燈,齋冇Wifi,固網依然行足速度

請問下買入門ax router 例如RAX20/AX55 定RS400/AC68U 會實用d?
因為身邊d機主要都係行緊ac, 係咪都係用返ac router 會快d, 定 RAX20呢類行ac都差唔太多?thanks
PS: 屋企主要2-3人用wifi
轉咗merlin快好多
長紅 有wifi 但空心既 用lan port/wifi 又入唔到 web interface

Hard reset 完重刷咗 firmware 熄埋 auto update
暫時冇事
啱啱入手個時啲5ghz都上唔到正常速
固網950mb
用iphone 11連(應該係5g wifi)都得上下速度300左右
依家希望佢唔好無啦啦斷線就算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞