Router路由器 集中討論區(40) 農歷新年快樂 新用家買共碩要三思!

1001 回覆
19 Like 2 Dislike
1000x2我試過
假既
同一時間SPEEDTEST係會拉慢左
詳細廢事再講了

好處只係獨立2個IP
電腦買多張lan card 插入router

行兩個network
真係咁簡單就解決到? 我見d lan 卡平既都只係一百幾十蚊

咁平時用係點set 用邊個network去上網/打機架?
Sorry唔係好識network野
wifi 你用咩ap?
用住隻r7800頂住先,遲下換unifi
想問一下 我屋企400尺 budget 1000左右
見上門ching 講過下 e8450 ax56U rax 20 揀邊樣好
我未試過
不過win10 應該都係右下角個network icon 就咁switch 就得
岩岩買左e8450 唔該咁多位巴打
同問, budget千頭
用緊ac66u b1,想上wifi6俾PS5同S21
MX4200
5xx呎用緊AX56U都夠用
但垃雞隻RAX20呢排特價700蚊真係抵, 但好似無乜人包膠
都有諗過用番asus,不過又話佢係支牌
想問下RAX50 伏唔伏,$1500 有AX5400,又係4x4,好抵幾抵
Ubiquiti近年d鑊氣同仆街野好似好趕客
我本身都諗緊好唔好試吓隻UDM Pro,之後再加隻10G switch同堆AP一條龍management,不過睇多兩睇用家圍屌就縮晒
開始做得差左又真既,但佢啲野都算幾靚仔同易用
貴既野就唔啦,平平地入門中階野玩下就好
我衣家要砌個10G LAN俾公司用
入門級10G switch一係大廠垃圾spec一係細廠無保障
Unifi隻16 port XG 10G其實幾啱嘴型
成套ubnt易打理
返工已經夠煩,整套裝唔洗煩咁多
firewall嗰part你唔打算俾Unifi搞? 好似好多鑊氣同埋好多基本野都做唔到
雖然Edge係用另一個OS
我呢度要set OpenVPN layer 2
linksys app 同 web browser 入setting 都見唔到可以改國家(傳輸區域?)
應該邊到搵返出來?
唔該巴打s
網路管理
時區下面就係
我就係無呀,剩係得時區可以揀。
你用邊部?
MTK router
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞