Router路由器 集中討論區(40) 農歷新年快樂 新用家買共碩要三思!

1001 回覆
19 Like 2 Dislike
ac66ub1 同 ac68u ,係咪只係2.4ghz速度有少少分別,刷完機就完全一樣?
點解唔router 出lan 線俾PC
用緊1000X2 2個獨立IP
如果開到蓋 跟返另一邊咁砌囉
但係照計有 connection 入底板
唔係點用條天線
一跌左入去 就連唔到wifi了
但係唔穩定嘛
睇下係咪有必要咁做囉
一係試下 router PC 個port 互換
睇下會唔會都係出事
估計係華為2合1modem 唔穩定
好似試過換PORT位
唔WORK

未試插ROUTER(因為好似10月到期, 我會轉返1000X1算啦)
買過部把啦
自己拆開啦 應該都係4隻角鏍絲
就算有保養都唔包啦
即係換完都係PC 果邊出事?
個人認為顏譜大於一切
5-6分別唔會大
6-6e就抵玩
所以升5都抵玩
*頻譜
個人意見
6e 主力唔係 會流動嘅設備
我估係俾 定點安裝嘅流動設備/唔想接線嘅fixed device
實際 laptop 同 手機 用6e個體驗應該唔會好過 6
第時用6e會唔會出現穿薄牆都唔穩定,四百尺屋都要三四部mesh node同時要保住速度優勢迫住全行wired backhaul.
然後又到1Gbps Lan唔夠用要2.5Gbps起跳,諗起全屋高速wifi要過萬諗起都興奮。
唔介意慢d就 mr7350 高通u 信心大d
我諗唔會 用6e做backhaul掛
本身6e 個主旨係 拎60GHz 出嚟
減少5G / 2.4G 嘅擠塞
同埋高速 係家用角度意義不大
e唔係 mr係
可以咁講嘅
mr9600係博通
好似幾多穫氣
我係假設6GHz 穿薄牆效果比5GHz差10~15dBm, 咁兩個mesh之間有3-4米直線距離隔一幅10吋薄牆喺3-4百屋家居好常見.
用6E一定想用6GHz Band配160MHz bandwidth, 呢個時候用wireless backhaul必比得上5GHz 行80MHz穩定度.
用家買得6e返來當然要快過6, 行160MHz bandwidth係必須咁自自然然就會諗用wired backhaul, 但1Gbps LAN明顯滿足唔晒佢既throughput就會去諗要2.5Gbps.
以上係我睇法, 人從來唔會滿足, 以上情況出現無budget既人我相信都會忍住去用, 然後廠商呢個時候就可以推出破萬既6E mesh solution比一啲畀得起錢既米王去買.
俾果個價 正正經經拉條lan 線算啦
7少少 用3腳插位改 lan socket 好過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞