Router路由器 集中討論區(40) 農歷新年快樂 新用家買共碩要三思!

1001 回覆
19 Like 2 Dislike
最好都係要2隻
房嘅轉角位 會差d
我仲用緊 Alcatel-Lucent
點解唔上 AX
想問 如果諗住用mesh wifi買兩個router
Netgear orbi rbk752 定 linksys velop ax4200 好?
主人房收2.4
要求唔係特別高就得
至少夠睇1080嘅片
實係ax4200
你會唔會比多千幾銀買個同硬件+分主副機嘅產品?
萬一壞主機點算?
ax86u 太貴
TUF-AX3000 呢
垃雞ORBI都好問

又要分主副機
又無得分開2.4G同5G
3頻用有線連=人地既2頻
隻E8450 新買左幾日,頭兩日用5G WIFI 都無咩事. 跟住就開始收唔到,Reset完都係咁....
行2.4G定5G?
可能set 時2.4G或5G無干擾,又或者當時寬頻唔係繁忙時間
解決左,最後reset過張lan卡(一開黎睇個陣變左做100Mbps), 同埋disable再enable返張卡一次又上返9xx mb
應該唔關事,我重置一次暫時正常,but anyway, thx!!
各位ching , 最近換咗部 TUF ASUS AX3000, 想問下點解部switch 會連唔到嘅,係唔係要搞下啲setting ?
係咪2.4得 5就唔得?
如果係 5Ghz行緊嘅Channel係Switch搵唔到
兩個channel 2.4同5 佢係detect 到,但係就係入唔到。
部Switch有冇同你講點解?
500呎兩房,1000mb
筆直2000內(可加)
有咩選擇?
有冇人用緊asus router update唔到
永遠卡住喺download
又唔比我人手upload firmware
關唔關merlin事

Ax56u
hi, 我想問
5百零尺
用AC4400 定1隻AX4500 夠?
而家用緊Linksys wrt1900ac
覺得慢同用得耐,想upgrade
400呎左右
下個月100MB上500MB換router
RAX20($698) MR7350($878) E8450($880)
依三隻邊隻好? 追post就MR7350,但個時RAX20未特價? 計番價格應該選RAX20?但好似冇咩人講

另外HKT網上行舊野(貓?)斷左條紅線洗唔洗要人整/自己換線
[/member] [/member]

550呎 廁所同房各一係主力牆
係咪應該要買mesh router
入線位係咪廁所背面廳幅牆?
如果個router可以放到對正走廊而且可以擺到頭高度或以上,可能一隻夠做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞