Router路由器 集中討論區(40) 農歷新年快樂 新用家買共碩要三思!

1001 回覆
19 Like 2 Dislike
係 係folder 打ip 連都得
過年前買隻netgear RAX50
用到宜家 試過三次斷線 屋企人完全上唔到網
番到去reboot 又會用得番
想問下咩情況會咁樣?同埋點解決

用緊網下行1000
唔該各位
咁樣好大機會係firmware 柒
因為係modem同機 restart後用到
咁硬件唔似有問題
咁可以點搞
已經更新到最新
叻雞野 fw新係無用架
要上網搵返啲人評價比較穩定既版本 downgrade返先
成功
試下搵下先

有冇巴打教下路 netgear R700
買過部好過啦
早幾年初初mesh無得選就話買叻雞
而家個個牌子乜都齊
不如買返Asus linksys 好過
唔係話叻雞唔好 係佢實在太多bug
間唔中又要搞搞個fw
比得錢就唔想煩
我唔好買隻穩定嘅?
有冇師兄用mr7350 用唔到哥個家長監護。點set 都沒反應。thanks
岩岩隻Ac86u突然自己cpu full load 100% 所有wifi同lan 都出唔到街
要手動reboot
reset 再試下
CLS
個情況咁似我之前吊到反既R7800既?
玩開某隻game要用封包程式,要
同時發送幾百個網絡封包(concurrent http request )

每個request size好細,但同時send多過200個就平均latency好高了,想問係咪關router cpu事,定純粹關網速事? 感謝。
咩game?
手機game,用charles send request
都要你D手機電腦可以support wifi 6 (AX)
有冇試過將舊 router 擺到中間近大主力牆?
我覺得你装2個 mesh 其中一個或者extender都係安放喺到
依家10隻有9隻都有呢d問題 除左fw有機會有問題之外
新機例牌 fix channel 同dns 穩陣
特別係netgear 好多時default行歐洲地區
d channel會有唔同 都有可能出現斷線情況
小心Netgear伏
舊年買Netgear但不定時自動reboot, 一時login唔到admin要手動reboot
同代理換咗另一個情況一樣
FW + features 好多問題 早前先出update FW 解決out of memory reboot 問題
終于放棄換咗ASUS 問題 solved
咩app?
唔該晒 試下搵下睇下識唔識搞先
唔熟wifi野
netgear nighthawk
之前爬文全世界都話唔好買國貨咪買netgear
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞