Router路由器 集中討論區(40) 農歷新年快樂 新用家買共碩要三思!

1001 回覆
19 Like 2 Dislike
同公司一L樣咁斷法
但用支石ax86u
之前用r7000又冇問題
Rax40苦主 HKBN1000m 係房100mbps都無 係廳都有400-500mbps

換mx5300定mx4200 x 2好?
4200x2
屋企用2部ASUS AC66U B1做MESH WIFI.1000mb上網.屋企4百尺
1部用左就快3年.1部用左半年到

原本好地地.有一日有一部個power switch個彈弓壞左.開唔到機
我拎去保養到.比左部新既我.之後拎返屋企set返Ai mesh就有問題.平均1個鍾斷一次線係mesh先會斷.會收唔到幾分鐘先可以重連.單獨使用完全正常
但係完全無變過位.以前不嬲都係放個個位(以前Aimesh 完全無斷過線)

firmwave有2個version.我4個組合都試過(A新B舊.A新B新.A舊B舊.A舊B新)

想問我係咪買過部新既asus router先解決到
如果建議買有無推薦?屋企得1.2部wifi 6既device
budget 1500樓下

在線求救,幫朋友裝完之後,個wifi下載好似有啲問題,有無巴打知點搞法

Asus rt-ax55

買咗部ax82u
轉下其他test server
可能咁啱㗎姐
新手 壞左有線 想轉無線 廢DESKTOP買隻USB普通網路介面卡 夠推以上ROUTER
同一條線 直插MODEM 9XXMB
插ROUER 得番100MB
係咪代表唔關條線事
條線寫CAT5E
買ax3000定 ac86u好?
定推薦其他??

想問各位巴打,小弟本身個router放係紅點果到,但係有時係房到用wifi會斷網。黎緊準備裝修,想問需唔需要叫師傅整多個lan線口係房到放多部router? 我見近排好多人推薦用mesh router又需唔需要用到? 我見都幾貴

利申: 屋企 484實呎
MX5300 加一隻MX4200 係咪都可以?
其實你放中間根本唔駛用mesh, 放高個router唔好同電腦咁近,郁下D天線試下先,同埋整個架放走廊高位好過
會裝修的話我會藏埋喉拉埋線,日後加線甚至拉光纖都容易啲,靠紅點wifi即使可以放主力牆邊走廊位置,喺左右房書枱位係死角位以直線射程係要穿兩道牆。
除非你既要求只係上吓網睇吓戲聽吓歌咁就未必太會感覺到網速既波動。video/audio streaming都會有buffer你唔斷超過十幾廿秒其實都唔會知。
請問 wifi 5 router velop AC1300同 wifi 6 router Mr7350 可唔可以mesh? thamks
Rs400係咪即係r7000
請問下巴絲,1000MB寬頻黎講,ASUS Ac59u 定 ac66u 好d? 我都係用黎上下網睇下片而已,唔會玩太多額外野
理論上可以
實際用有冇drawback 唔清楚
最多係慢少少
EA7500S vs AC66U B1, 點睇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞