Router路由器 集中討論區(40) 農歷新年快樂 新用家買共碩要三思!

1001 回覆
19 Like 2 Dislike
我反而部 R7000 用得耐會過熱,本來想換 E9450(共碩不了),而家唔知換咩好
你modem 去router 條線呢咁?
試真d
可能PC 壞lan card?
1g 寛頻 WiFi最理想速度係幾多
都係呀 專登買左兩條cat6都係唔得...
用緊ea8300
咩router?
Linksys ea8300
求救 隻ac68u其中一個天線螺絲位比個仔整個鬆晒 跌埋入去隻router 入面
有咩自救方法?
刨完文之後知router信號範圍係冬甩型,咁理論上個router放地下同貼住天花板應該係一樣效率? 但係我見通常放高d係收得好d突然諗到咁既問題,唔知係咪old news
上代理換吧
開蓋拎
極少
你PC lan 介面show 幾多mbps?
100 定 1000
高向下少d 阻礙物
有冇教學開?好似無位拆個router蓋出嚟
買左部NETGEAR RS 400 ROUTER 點SET 頻道 MHz
換下其他router port 試下
10 真係冇眼睇
粒野甩左 搞到個wifi連唔到
係唔係就咁痴番就無事?
邊粒? 有冇圖?
router 果邊唔係有電線連住咩?
我部PC直插屎為MODEM既, 另外個MODEM仲插左隻ROUTER

想問下部PC有時成日斷線,重連,咁LOOP一陣(半小時內,斷斷續續)
之後就正常N個小時都可以無斷?
斷時個WIFI ROUTER可以上到網既, 應該係PC/LAN線/WIN10問題?

有時會發生有時就無事

WIN10, INTEL ethernet connection (2) i219-v
DRIVER係
5/11/2020
ver. 12.19.1.32

WIN10有KEEP住更新既
cpu I7-8700k
mb msi z370 tomahawk (ms-7b47)
gpu 1070
psu 650w
粒野跌左落去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞